TrosKompas

BOTTIVaticanLibraryVault1.jpg

Botticelli Inferno (2018)

3
Sandro Botticelli geldt als een van de grootste kunstenaars uit de renaissance. Deze documentaire ontleedt diens magistrale illustraties voor Dante’s ‘De goddelijke komedie’, met als hoogtepunt zijn ‘Mappa dell’inferno’.

Florence was in de dertiende, veertiende en vijftiende eeuw een broedplaats van talent. De dichters Dante en Boccaccio werden er geboren, evemnals politicus Macchiavelli en schilder Botticelli (1445-1510). Die laatste werd wereldberoemd vanwege onder meer ‘De geboorte van Venus’ en ‘La primavera’. Rond 1480 kreeg Botticelli de opdracht van Lorenzo de Medici voor het illustreren van de honderd canto’s van Dante’s meesterwerk ‘De goddelijke komedie’. Botticelli werkte vele jaren aan dit project, zonder het ooit geheel te voltooien. De speurtocht naar dit werk, dat drie eeuwen lang spoorloos was, start in deze documentaire in de kluizen van het Vaticaan, waar de tekening ‘Mappa dell’inferno’ tevoorschijn komt. Deze wordt met een digitale scanner ingescand, waarna wordt ingezoomd op de kleinste details. Deze kaart van de hel is te beschouwen als een soort inhoudsopgave van de in totaal 102 illustraties die Botticelli bij Dante’s werk zou maken. Hiervan zijn er 92 bewaard gebleven.

Spannende speurtocht
De documentaire zit in elkaar als een spannende speurtocht naar de herkomst, de geschiedenis en de betekenis van Botticelli’s werk. De ‘Mappa…’ toont hoe Dante zelf met dichter Vergilius afdaalt door alle negen lagen van de hel, tot bij de duivel Lucifer. De zoektocht naar de illustraties leidt van het Vaticaan, via musea in Londen (Courtauld) en Florence (Uffizi) en een kasteel in Schotland naar Berlijn, waar zich 85 van de tekeningen bevinden. Tussendoor laat filmmaker Ralph Loop kunstkenners en -historici aan het woord. Ook wordt voorbijgangers op straat gevraagd naar hun idee van de hel en welke misdaad in de hel strenger bestraft zou moeten worden. Hoewel de documentaire niet met nieuwe wetenschappelijke inzichten komt, zal deze voor de geïnteresseerde kunstlief-hebber een boeiende kennismaking zijn met een van de meest fascinerende kunst-werken uit de renaissance.