TrosKompas

Mamma4.jpg

Mamma mia! Here we go again (2018)

De liedjes van Abba zijn zo geworteld in het collectieve geheugen dat je de titel ‘Mamma mia! Here we go again’ wel móét zingen. Geen wonder dat de liedjes van de Zweedse band voor tal van andere films en tv-series gebruikt zijn.

Wie is de vader van Sophie (Amanda Seyfried), was de vraag in de eerste ‘Mamma mia!’-film. In dit vervolg duiken we in het verleden van haar moeder Donna (in het nu gespeeld door Meryl Streep en in het verleden door Lily James). Ook de mannenrollen van de mogelijke vaders (Pierce Brosnan, Colin Firth
en Stellan Skarsgård) hebben jongere versies met respectievelijk Jeremy Irvine, Hugh Skinner en Josh Dylan. Maar het belangrijkste zijn natuurlijk de liedjes, die voor een luchtige popcornfilm zorgen. Bekend is al dat ‘Angeleyes’, ‘Fernando’, ‘I wonder’ en ‘When I kissed the teacher’ in de film zitten.

Abba in the movies
Met meer dan 370 miljoen verkochte platen wereldwijd en twee nieuwe singles op komst is Abba een van de meest succesvolle bands ooit. Geen wonder dat hun muziek in talrijke films en series wordt gebruikt. In ‘Muriel’s wedding’ zitten maar liefst vijf nummers en in Oscarwinnaar ‘Three billboards outside Ebbing, Missouri’ luistert een van de hoofdrolspelers naar ‘Chiquitita’ op zijn koptelefoon terwijl het gebouw rondom hem in vlammen opgaat.
In ‘The martian’ horen we ‘Waterloo’ als Matt Damon een ruimtevaartuig prepareert voor een roekeloze vlucht naar huis en zelfs het Nederlandse ‘Spetters’ laat werk van het Zweedse kwartet horen. Ook in de televisieserie ‘Zeg ‘ns Aaa’ kon een Abba-hit niet ontbreken. Daar zit ‘Money, money, money’ prominent in