TrosKompas

TheMercy6.jpg

The mercy (2018)

Amateurzeiler Donald Crowhurst doet mee aan een non-stopreis rond de wereld. Maar technische en emotionele problemen zorgen ervoor dat hij verdrinkt in zijn eigen misère, in het waargebeurde ‘The mercy’.

In 1968 staat het bedrijfje van Donald Crowhurst (Colin Firth) aan de financiële afgrond. Donald, getrouwd met Clare (Rachel Weisz) en vader van drie kinderen, denkt aan geld te kunnen komen door mee te doen aan de Golden Globe Race, een non-stopzeiltocht over de wereldzeeën. Maar door slecht materiaal ligt hij al snel hopeloos achter. Donald is de wanhoop nabij, en neemt een beslissing die verstrekkende gevolgen heeft.

Waargebeurd
Vijftig jaar na dato leeft in Engeland het verhaal van Donald Crowhurst nog steeds. Want er zijn dit jaar twee films gemaakt over zijn bizarre
zeilavontuur: het niet in Nederland uitgebrachte ‘Crowhurst’ en deze ‘The mercy’. Hoe de reis eindigde voor Crowhurst zullen we hier niet verklappen, maar dat valt zo te googelen.

Breekpunt
Wat we wel kunnen vertellen is dat je direct met de amateurzeiler meeleeft, dankzij het goede spel van Colin Firth. De 57-jarige acteur mag dan twintig jaar ouder zijn dan de echte Donald destijds was, maar Firth zet hem met de juiste jeugdige uitgelatenheid en brutaliteit neer. Die overmoed brokkelt langzaam af door de tegenslag die Crowhurst voor zijn kiezen krijgt. Al op de eerste dag heeft hij te maken met een onherstelbare lekkage, die zijn elektronische apparatuur aantast. En dan moet hij nog maandenlang gaan zeilen… Als kijker word je wel eens moe bij de zoveelste beproeving, maar vraag je je ook af op welk punt jij zou breken in een dergelijke situatie.