TrosKompas

Only2.jpg

Only the brave (2017)

Een team brandweermannen gaat voor elkaar door het vuur in ‘Only the brave’. Het levert een solide film op, gebaseerd op een waargebeurd verhaal, die echter blijft smeulen en nooit volledig ontvlamt.

In de Verenigde Staten is het verhaal van de Granite Mountain Hotshots een begrip. Deze brandweermannen begonnen als een plaatselijke groep vuurbestrijders, maar wisten door hard werken iets unieks te bereiken: als enig gemeentelijk team kregen ze de landelijke status van Hotshots, een rang die staat voor de allerbesten in het bestrijden van natuurbranden. Uiteindelijk slaat een noodlottig vuur, bekend als de Yarnell Hill Fire, diepe wonden in het hechte team.

Mooie rollen
De focus ligt op de teamleider Eric Marsh (Josh Brolin) en nieuw lid Brendan McDonough (Miles Teller). Eric is het type ruwe bolster, blanke pit, die waakt over ‘zijn’ jongens. Brendan is aan het begin een loser, die zijn dagen blowend en drinkend doorbrengt. Als hij van een vage scharrel hoort dat ze zwanger is gaat er een knop om: hij wil zijn kind een beter leven bieden. Brendan meldt zich aan bij de brandweer en bloeit langzaam op tot een verantwoordelijke vent. Beide rollen worden mooi neergezet.

Eerbetoon
Het zwakke punt is dat ‘Only the brave’ te veel wil laten zien. Naast de verhalen van Brandon en Eric wil de film ook de moeizame weg van lokaal brandweerteam tot nationale Hotshots tonen. Ieder lid van de twintig man sterke Granite Mountain Hotshots krijgt ook nog specifieke aandacht. Dit doet regisseur Kosinsky als eerbetoon, want het mag geen verrassing heten dat niet iedereen uit het team de verzengende Yarnell Hill Fire overleeft. Maar als kijker moet je je aandacht over te veel aspecten verdelen, en het vuur dat in het begin bij je op lijkt te laaien wordt door deze overdaad geblust.