TrosKompas

ready2.jpg

Ready player one (2018)

In Steven Spielbergs nieuwste sf-avontuur komen allerlei referenties naar de popcultuur van de afgelopen veertig jaar langs. Ben jij klaar voor ‘Ready player one’?

Het is 2045, en de wereld is een zooitje. Een van de weinige zaken waaraan de mensen plezier beleven is als ze ingelogd zijn bij Oasis: een virtuele wereld waarin alles kan, je iedereen kan zijn en overal naartoe kan gaan. Als de bedenker van Oasis sterft, laat hij een bericht achter: wie drie sleutels vindt in Oasis, wint een fortuin en krijgt de totale controle over deze virtuele wereld.

Knipogen
‘Ready player one’ is gebaseerd op het gelijknamige boek van Ernest Cline. Het bijzondere aan het verhaal zijn de talloze beroemde figuren en voertuigen uit films, series, comics en games die langskomen. In het boek én de film zitten verwijzingen naar ‘Back to the future’, ‘Tron’, ‘The lord of the rings’, ‘A nightmare on Elm street’, ‘Tomb raider’, ‘Halo’ en nog tientallen meer. Het grappige is dat het boek ook rijkelijk put uit Steven Spielbergs cv. De regisseur heeft het meeste hiervan weggehaald, omdat hij het raar vond om zijn eigen werk zo prominent langs te laten komen, maar wie goed kijkt ziet knipogen naar Spielbergs ‘Jurassic Park’ en ‘Indiana Jones’.

Ervaring
Spielberg zelf vond ‘Ready player one’ een van de moei- lijkste films om te maken. “We werkten met de allernieuwste, nog niet eerder gebruikte computeranimaties en motion capture. Ik moest leren hoe je zo’n film moest maken... terwijl ik hem aan het maken was! Zou ik het makkelijker hebben gehad als ik dertig was geweest in plaats van zeventig jaar? Ik denk het niet, omdat de film zo ingewikkeld in elkaar zit, dat ik op jonge leeftijd geen idee had hoe ik de klus zou moeten klaren. Nu heb ik al dermate veel regie-ervaring dat ik weet: ik kan dit.”