TrosKompas

Tomb_raider1.jpg

Tomb raider (2018)

Lara Croft is terug! Na Angelina Jolie portretteert nu Alicia Vikander deze gameheldin in ‘Tomb raider’

Lara Croft is 22 jaar en zoekt naar een doel in haar leven. Om de huur te betalen werkt ze als fietskoerier in hartje Londen. Op een dag besluit Lara het raadsel op te lossen van haar vader, die een paar jaar eerder spoorloos verdween. Ze gaat naar zijn laatst bekende bestemming; een eiland voor de kust van Japan. Het wordt een hachelijke onderneming, want gevaarlijke figuren doen er alles aan om te voorkomen dat Lara in haar missie slaagt.

Een nieuwe Lara
Lara Croft dook voor het eerst op in het computerspel ‘Tomb raider’ (1996). De avonturen van de archeologe waren een doorslaand succes, en in 2001 en 2003 speelde Angelina Jolie het personage in twee verfilmingen. “Angelina maakte die rol iconisch”, vindt haar opvolgster Alicia Vikander. “Wij kunnen dat nooit overtreffen, en dat proberen we dan ook niet. Daarom laten we een andere kant van het personage zien. Onze film gaat terug naar het prille begin, waarin je ziet hoe ze is geworden zoals we haar tegenwoordig kennen.”

Eerste avontuur
Het grote verschil is dat de Lara Croft in deze ‘Tomb raider’ nog niet ervaren is. “Lara is nog nooit op een avontuur geweest. En ze moet nog uitvogelen wie ze zelf nou precies is, en hoe haar familiegeschiedenis in elkaar steekt.”

Kortstondige spieren
Voor haar rol moest de Zweedse actrice een rigoureus trainingsschema volgen. “Ik heb nog nooit iets zwaars hoeven tillen in mijn leven”, bekent Vikander. “Mijn trainer zei me hoofdschuddend dat mijn lijf echt onderontwikkeld was. Maar in vier maanden heeft hij me veranderd in een spierbonk.” Helaas voor Vikander moest ze snel afscheid nemen van haar afgetrainde lichaam. “Ik hoopte dat mijn spieren zouden blijven. Maar na drie weken zonder training waren ze allemaal weg.”