TrosKompas

Early-Man-NL.jpg

Early man (2018)

3
Kun je van een stelletje holbewoners dat nog nooit een voetbal heeft gezien een sterrenelftal maken? Met die vraag ziet Dug, een jongen uit het stenen tijdperk, zich geconfronteerd in ‘Early man’, de nieuwe stopmotion film van Aardman Animations.

Dug (stem van Arjen Lubach) en zijn stam-genoten leven in een vallei in het stenen tijdperk.
Ze vermaken zich met een beetje jagen en wat dollen. Tot op een kwade dag lord Nooth, een gluiperd uit het bronzen tijdperk, de vallei aanvalt en Dug en zijn vrienden verdrijft. De enige mogelijkheid om de vallei terug te krijgen, is door een potje voetbal tegen het elftal uit het bronzen tijdperk te spelen en dat team te verslaan.

Voetbal in het DNA
Het elftal van de bronzen stam is echter alom geroemd, terwijl de stam uit het stenen tijdperk nog nooit een voetbal heeft gezien. Dug laat zich niet ontmoedigen: oude rotstekeningen hebben bewe-
zen dat zijn volk een paar eeuwen geleden ook voetbalde; zoiets moet toch nog in het DNA zitten? Vol goede moed en met behulp van Goona, een meisje uit het bronzen tijdperk met een groot rechtvaardigheidsgevoel, probeert hij van zijn stuntelende stamgenoten een heus sterrenelftal te maken.

Unieke karakters
‘Early men’ is wat voorspelbaar, maar de prachtige stop-motion, droge humor en unieke karakters (zoals een stamlid dat een rotsblok als beste vriend heeft en een Twieter-vogel die alles wat men aan hem doorgeeft precies zo doorbrieft) maken dat meer dan goed. Aardman Animations (bekend van o.a ‘Shaun the sheep’ en ‘Wallace & Gromit’) levert een onderhoudende film voor jong en oud af, die bovendien is voorzien van een fijne soundtrack.