TrosKompas

TVK1804_14_15_02.jpg

The Post (2015)

‘The Post’ kreeg zes Golden Globe-nominaties voor een meeslepend verhaal over de eigenares
(Meryl Streep) en de hoofdredacteur (Tom Hanks) van The Washington Post, die een groot schandaal over de Vietnamoorlog willen openbaren in hun krant.


Een film van Steven Spielberg is altijd iets bijzonders en helemaal met grote namen als meervoudig Oscarwinnaars Tom Hanks en Meryl Streep. Voeg daar een historisch belang-
wekkend verhaal bij dat ook nog actualiteitswaarde heeft en een Oscarfilm is geboren. ‘The Post’ heeft dan ook al zes Golden Globe-nominaties. Het verhaal begint met enkele seconden van de strijd in Vietnam, maar speelt zich verder geheel af in de Verenigde Staten. Er duiken duizenden pagina’s belastend materiaal op waaruit blijkt dat vier presidenten wisten dat de Vietnamoorlog niet te winnen was. Desondanks bleven ze jongemannen de dood in sturen, puur om gezichtsverlies te voorkomen.

Explosief materiaal
The New York Times krijgt het explosieve materiaal als eerste in handen, maar The Washington Post duikt er ook bovenop. Hoofdredacteur Ben Bradlee (Tom Hanks) wil het verhaal brengen, maar uitgeefster Kay Graham (Meryl Streep) twijfelt om diverse redenen: de regering dreigt de drukpersen stil te zetten, haar krant die jarenlang familiebezit was gaat net naar de beurs en als eerste vrouwelijke uitgeefster wordt ze niet voor vol aangezien in die typische mannenwereld. Krijgt The Washington Post, kortweg The Post, de gegevens boven water en durft men ook tot publicatie over te gaan?

Tijdsdruk
De tijdsdruk en dreiging van de ondergang van de krant zorgen voor de spanning, maar ‘The Post’ moet het vooral hebben van de actualiteitswaarde. Het grote thema van de film is natuurlijk de persvrijheid. President Nixon wil de waarheid niet in het nieuws hebben en verklaart aan het eind van de film nooit meer met The Washington Post te praten – net zoals de huidige president van de VS, Donald Trump, nieuwszender CNN uitsluit. De film speelt tientalen jaren geleden, toen de drukkerijen nog met lood de letters zetten, maar het thema is allesbehalve gedateerd.

Geweldige Tom Hanks
Met name het acteerwerk van Tom Hanks valt op. Waar de acteur normaal tot in de finesses de ‘gewone man’ beheerst, speelt hij hier met verve een grofgebekte hoofdredacteur die ver wil gaan om zijn verhaal te brengen. Hij transformeert zo compleet in zijn karakter dat we de eerste seconden niet eens doorhadden dat we naar Tom Hanks aan het kijken waren. Meryl Streep maakt minder indruk. Ze zet haar rol wat te vet aan en de onhandigheid – ze gooit regelmatig iets om – maakt haar personage te komisch, wat in deze serieuze film niet op zijn plaats is. Gelukkig is dit geen acteursfilm en staan beide grootheden volledig in de schaduw van het thema van de film, dat de werkelijke kracht is van ‘The Post’. Wat is persvrijheid waard en waar eindigt loyaliteit jegens hooggeplaatste vrienden?