TrosKompas

TVK1802_15_01.jpg

Darkest hour (2018)

3
Tegenwoordig wordt Winston Churchill gezien als een groot staatsman. Bij zijn aantreden was het nog maar de vraag of hij het een maand zou volhouden, bewijst het solide ‘Darkest hour’.

Dit oorlogsdrama focust op de eerste vier weken van Churchills ambtstermijn als premier. Hij treedt aan op 10 mei 1940, de dag dat de nazi’s de Benelux binnenvallen. In de weken die volgen ziet hij zowat heel West-Europa in handen vallen van de Duitsers en moet hij meer dan 300.000 manschappen uit Duinkerken zien te evacueren. Vanuit zijn kabinet wordt er aangedrongen op een vredesverdrag met de Duitsers, om op die manier te voorkomen dat de geoliede nazi-oorlogsmachine ook over Engeland heen walst.

Meesteracteur
Een pittige eerste maand dus, en dat blijkt ook in deze film. Maar het massieve lijf en buldoghoofd van Churchill geven hem iets onverzettelijks, waardoor je als kijker in de goede afloop gaat geloven. Zijn uiterlijk is de grootste triomf van de film. Vertolker Gary Oldman, in werkelijkheid een slanke man met een spits gezicht, transformeert met behulp van protheses in Churchill, zonder dat je het gevoel hebt naar dikke lagen make-up te kijken. Hij ziet er volkomen naturel uit, en meesteracteur Oldman weet ondanks
de protheses toch alle emoties prima over te brengen.

Verbale veldslagen
Oldman is de kurk waar ‘Darkest hour’ op drijft. Zonder hem zouden de scènes in bedompte, raamloze vergaderzalen (waar de oorlogsstrategie wordt uitgestippeld) aan de saaie kant zijn. ‘Darkest hour’ moet het niet hebben van visuele massascènes zoals ‘Dunkirk’, maar van verbale veldslagen tussen mannen van middelbare leeftijd in de zogeheten ‘war room’. Gary Oldman draagt die scènes én de film.