TrosKompas

1TVK1736_14_15_01.jpg

Gifted (2017)

3
Captain America in een film van de maker van ‘The amazing Spider-Man’. Dan verwacht je een superheldenfilm, maar ‘Gifted’ blijkt een intiem drama te zijn.

Met als achternaam ‘Webb’ lijk je haast voorbestemd om een film rond Spider-Man te maken. Marc Webb maakte er zelfs twee: ‘The amazing Spider-Man’ uit 2012, en twee jaar later het vervolg daarop. Het bleek echter geen onverdeeld genoegen. De films werden afgekraakt omdat ze weinig toevoegden aan de originele ‘Spider-Man’-trilogie (2002 – 2007). En Webb zelf leek wat verloren bij zo’n enorme miljoenenproductie. Er was in ieder geval weinig te zien van een eigen gezicht. Iets wat hij wél toonde in zijn debuutfilm ‘(500) days of summer’ (2009). Dit was een ontroerend komisch drama over de opkomst en ondergang van een relatie. Het is goed om te zien dat Webb met ‘Gifted’ weer terugkeert naar zo’n kleinschalige, persoonlijke film. En toch met Captain America in de hoofdrol! Nee, maar wel diens vertolker Chris Evans.

Geniaal kind
Na de dood van zijn zus voedt Frank (Evans) zijn nichtje Mary (Mckenna Grace) op. Hij wil haar een zo normaal mogelijke jeugd geven, maar als Mary’s juf Bonnie (Jenny Slate) ontdekt dat het zevenjarige meisje een wiskundig genie is, komt dit Franks moeder Evelyn (Lindsay Duncan) ter ore. Evelyn, met wie hij al jaren geen contact meer heeft, wil Mary naar een speciale school sturen, om haar wiskundig talent tot volle wasdom te laten komen. Frank weigert dat en moeder en zoon treffen elkaar in de rechtszaal.

Melodrama
‘Gifted’ is een film met een interessant thema: wat is het beste voor een hoogbegaafd kind? Moet je het kind laten zijn, op een gewone school, zodat het een normale omgang heeft met leeftijdsgenootjes? Of moet je het kind naar een speciale, volwassen school sturen, waar alles gefocust is op de ontwikkeling van de wiskundeknobbel? Frank zit in het eerste kamp en zijn moeder Evelyn in het tweede. ‘Gifted’ deinst er niet voor terug om een onvervalst melodrama te worden; een soort ‘Kramer vs. Kramer’, maar dan niet met twee exen die strijden om hun kind, maar een oma en oom die vechten om respectievelijk hun kleinkind en nichtje.

Betweterig
Het is jammer dat de tegenpartij erg onsympathiek wordt neergezet. Evelyn is een hautain Brits ijskonijn dat nauwelijks gevoel lijkt te hebben achter haar ‘stiff upper lip’. Evelyns op zich valide argumenten (het is mishandeling als je niet iets met Mary’s hoogbegaafdheid doet) vallen weg door haar Cruella de Vil-achtige uitstraling. Nee, dan Frank, die direct sympathiek is. Materieel heeft hij niet veel, maar hij is rijk in gevoelsleven en dol op zijn nichtje. Als we heel eerlijk zijn is dit meisje iets te betweterig. Maar goed, dat heb je waarschijnlijk met hoogbegaafdheid… Een andere invulling van bepaalde rollen had de film beter gemaakt, maar in ‘Gifted’ wordt wel een goede sfeer neergezet.