TrosKompas

-1.jpg

King of the Belgians (2016)

Vanuit buurland België komt nu eens geen zwaar sociaal drama tot ons, maar een lichte komedie verpakt als roadmovie. Ondanks de luchtige toon rijden enkele serieuze thema’s mee over actuele Europese politiek.

Bij het schrijven van het script konden de makers Peter Brosens en Jessica Woodworth niet vermoeden dat de relatie tussen Turkije en de EU zo snel zou verslechteren, maar in de alternatieve politieke werkelijkheid die ‘King of the Belgians’ ons voorschotelt, is het EU-lidmaatschap voor de Turken aanstaande. Koning Nicolaas III van België (Peter Van Den Begin) wordt aan de voet van het Atomium in Brussel voorbereid op een staatsbezoek aan Istanboel om de kandidaat-Europeanen het gepaste respect te betonen. Dat is een mooie gelegenheid om het imago van de saaie koning van wat glans te voorzien. Hiertoe wordt de Britse documentairemaker Duncan Lloyd (Pieter van der Houwen) meegestuurd naar Turkije om de koning gunstig in beeld te brengen. Eenmaal in Istanboel verneemt het gezelschap het schokkende nieuws dat Wallonië zich van België afscheidt. De koning wil uiteraard direct terug naar huis, maar om atmosferische redenen gaan er geen vliegtuigen. De Turken weigeren bovendien het staatsbezoek vroegtijdig te laten afbreken.

Geslaagde grappen
Gelukkig is er een alternatief, want Lloyd is een man van de wereld en weet als oud-oorlogsverslaggever als geen ander te improviseren. Hier start de echte roadtrip, want Lloyd smokkelt de koning, diens assistent Carlos (Titus De Voogdt), protocolchef Ludovic (Bruno Georis) en persdame Louise (Lucie Debay) de grens over naar Bulgarije. Een tocht dwars door de Balkan moet het gezelschap zo snel mogelijk weer in België brengen. Dat gaat uiteraard gepaard met allerlei onverwachte ontmoetingen en avonturen, waarbij de personages tegen protocollaire en persoonlijke grenzen aanlopen. Onderweg komt nog even de Balkanoorlog aan de orde, als tegenhanger van de kwestie Wallonië-Vlaanderen. De humor schuilt deels in absurde situaties (zoals het gezeul met een mini-Atomium), deels in geslaagde grappen en goed getimed acteerwerk. Hulde aan Peter Van Den Begin, die bij ons bekendheid verwierf als de enge psychopaat Dimitri in ‘Holland Hoop’, voor zijn meesterlijke vertolking als koning Nicolaas III.