TrosKompas

TVK1709_14_15_02.jpg

Hidden figures (2016)

De VS rekent in de ruimterace tegen de Sovjet-Unie op wiskundige talenten, maar cijfert ze tegelijk weg omdat ze zwart zijn. Deze fraaie driedubbele biografie leverde drie Oscarnominaties op, waaronder die voor Beste Film.

Het succesverhaal van de NASA, dat uiteindelijk de eerste man op de maan wist te krijgen, kent een donkere kant. Ruim vijftig jaar geleden, in de hoogtijdagen van de ruimterace tussen de VS en de Sovjet-Unie, was de discriminatie nog in volle gang.
De Amerikaanse ruimtevaart had de slimme zwarte wiskundigen wel nodig, maar ze werden ergens apart in een barak gezet, met nauwelijks contact met de blanke afdelingen. ‘Hidden figures’ vertelt het verhaal van drie van deze knappe koppen (Taraji P. Henson, Janelle Monáe en de Oscargenomineerde Octavia Spencer), die elk op hun eigen manier een rolmodel werden voor miljoenen andere (zwarte) vrouwen.

Kleurrijk
‘Hidden figures’ zet de rassenverschillen flink aan. Als een van het drietal toch naar een blanke afdeling mag, wordt ze genegeerd, worden haar bevindingen steevast door een collega ingepikt, moet ze als enige uit een eigen koffiepot drinken en moet ze honderden meters verderop naar de ‘zwarte toiletten’. De film gebruikt ook kleur, tint en toon om de verschillen zoveel mogelijk te benadrukken. De thuisscènes bij de dames zijn warm en kleurrijk, maar de beelden bij de NASA koel, wit en afstandelijk. Door deze verschillen wordt ook het gevoel van overwinning extra groot, als de dames langzaam stapjes zetten richting acceptatie en gelijke behandeling.

Ruimterace
Die boodschap, die de klassieke underdogbenadering volgt, is het belangrijkste thema van de film, maar er valt meer te beleven. De sfeer van de jaren 60 wordt haarscherp weergegeven in kleding, automobielen en de zwart-witbeelden van raketlanceringen die live op televisie werden uitgezonden. Dat geeft extra spanning, je voelt hoe de NASA onder druk staat nadat de communisten als eerste een man de ruimte in hebben geschoten. Verder worden de dames ruim voorzien van achtergrond en privéleven, waardoor het geen geïsoleerde figuren blijven en je werkelijk met hen meeleeft in hun strijd om erkenning en gelijkheid.

Nog meer rekenwerk
‘Hidden figures’ herbergt nog een tweede verhaal. Om de strijd tegen de Russen te winnen, wordt een hele kantoorruimte bij de NASA ingeruimd voor een computer van IBM, maar vrijwel niemand weet hoe met die nieuwigheid om te gaan. De computer is bovendien zo groot dat er een stuk muur moet worden uitgebroken om hem binnen te krijgen. Dat leidt tot frustratie en ongeduld. De machine deed uiteindelijk zijn werk, maar was naar hedendaagse begrippen traag en beperkt; de gemiddelde smartphone is honderden malen sneller en heeft meer geheugen. Die eerste IBM is een machine uit vervlogen tijden, net zoals de gescheiden toiletten en de zitplaatsen voor zwarte mensen achterin de bus.