TrosKompas

TVK1707_14_15_05.jpg

The space between us (2017)

Als je verliefd bent, ben je in de zevende hemel. Maar in het romantische drama ‘The space between us?’ woont Gardner helemaal op Mars en is hij verliefd op een aards meisje. Is die afstand overbrugbaar?

Aan het begin van dit jaar zagen we een reeks trailers met films die in 2017 verschijnen. Daar zaten opvallend veel science-fictionproducties tussen met veel geweld, bloed en snelle actie, zoals ‘Alien: Convenant’, dat 18 mei uitkomt en ‘Ghost in de shell’, de anime-verfilming die 30 maart verschijnt. ‘The space between us’ is een van de weinige films die het sf-uitgangspunt niet gebruikt voor rennen, vliegen, knallen en moorden. In feite is dit zelfs een filmhuisfilm in sciencefictionverpakking, een klassieke appeltaart met een hip glazuurlaagje.

Groene planeet
De film start met de lancering van de Mars-raket die de eerste kolonisten naar de rode planeet brengt. Een van de vrouwelijke ruimtevaarders blijkt zwanger, baart in de ruimtebasis baby Gardner (later gespeeld door Asa Butterfield) en komt bij de bevalling zelf om het leven. Vrijwel niemand op aarde weet van het bestaan van het marsmannetje Gardner, dat alles leest over de blauwe planeet en razend nieuwsgierig is naar aardse fenomenen als water, regen, vuur en wind. Op slinkse wijze zorgt Gardner ervoor dat hij naar de aarde gaat. Daar zoekt hij een chatvriendin (Britt Robertson) op, die niet gelooft dat hij uit de ruimte komt en gaat hij op zoek naar zijn biologische vader. Hoe vergaat het dit marsmannetje op aarde?

Verliefd op de aarde
‘The space between us’ is een film voor liefhebbers van kalm liefdesdrama. De nadruk ligt op de ervaringen van Gardner, die als zestienjarige alles voor het eerst meemaakt. Niet voor niets kijkt de puber op Mars naar ‘Der Himmel über Berlin’ (later hermaakt als ‘City of angels’) van Wim Wenders. Deze film gaat over een engel die zijn onsterfelijkheid opgeeft, mens wordt en voor het eerst dingen voelt. Net als Gardner, die op aarde de warmte van vuur ervaart, zich verbaast over de uitgestrektheid van de zee en voor het eerst verliefd wordt. Deze originele setting zorgt ook voor onverwachte wendingen. Zo snapt Gardner niet hoe een draaideur werkt en heeft hij moeite met de grotere zwaartekracht op aarde. Het draagt allemaal bij aan een bijzondere, in het eerste deel wat trage romantische film over een jongen die verliefd is op een meisje, maar ook op de aarde. Die liefde voor onze planeet is verfrissend voor ons aardlingen, die vooral lezen en horen wat er allemaal mis is op onze wereld.