TrosKompas

brooklyn.jpg

Brooklyn (2015)

Tussen alle superheldenfilms en sciencefiction-spektakel is er gelukkig ook nog ruimte voor fraaie, kalme films over persoonlijk drama. In ‘Brooklyn’ zien we hoe een jonge Ierse (Saoirse Ronan) worstelt met haar emigratie naar Brooklyn, New York.

Actrice Saoirse Ronan kreeg haar tweede Oscarnominatie voor ‘Brooklyn’. De rol van Eilis is haar dan ook op het lijf geschreven. Waar haar personage als jonge vrouw naar Ierland verhuist om daar een beter leven te vinden, bewandelde Saoirse met haar ouders de omgekeerde richting. Zij verhuisde op haar derde van The Bronx, New York naar Ierland. Dat Ierse accent hoefde ze dus niet te leren.

Vriendelijk
Het verhaal is gebaseerd op een boek van Colm Tóibín en gaat over de jonge Eilis (Saoirse Ronan) die rond 1950 de Atlantische Oceaan oversteekt. Eerst laat de film het benauwende van het Ierland van een halve eeuw geleden goed zien met behulp van strakke kaders en weinig kleur. Eenmaal in New York is het beeld vriendelijker en weidser. Dat weerspiegelt het innerlijk van Eilis, die zich prima op haar plek voelt in de Verenigde Staten. Ze werkt in een warenhuis, praat aan tafel met de andere kostgangsters in het huis van Mrs. Keogh (Julie Walters) en leert een leuke jongen kennen. Alle heimwee van de eerste dagen is verdwenen. Als ze voor een begrafenis toch terugkeert naar Ierland, leert ze ook daar iemand kennen en zal ze moeten kiezen tussen twee mannen én twee landen.

Onschuldig
‘Brooklyn’ is sterk vanwege het knappe en ingehouden spel van Saoirse Ronan, en ook door de fraaie aankleding van Ierland en Brooklyn van een halve eeuw geleden. Je ziet bruine kleren, petten en hoog opgetrokken broeken, wollen badpakken, oude auto’s, vogeltjesbehang en… de nostalgische reclame-borden voor Van Houten cacao! De film transporteert je naar een tijd van lang geleden en daardoor voel je mee met de onzekerheid en de emoties van de jonge Eilis in een verre wereld. Saoirse weet haar karakter iets sympathieks en onschuldigs te geven en daardoor krijgt haar ontluikende liefde met loodgieter Tony (Emory Cohen) iets heerlijk liefs en zoets. ‘Brooklyn’ is een lekker kalm en eerlijk romantisch drama voor kijkers die geen behoefte hebben aan explosies en superkrachten.