TrosKompas

TVK1653_13_01.jpg

The violin teacher (2015)

4
Klassieke muziek spreekt velen tot de verbeelding. In ‘The violin teacher’ komt een begenadigd violist echter voor de taak te staan een stel ongemotiveerde scholieren uit een Braziliaanse sloppenwijk muziekles te geven...

Braziliaanse films halen niet vaak de Nederlandse bioscopen, maar sinds het succesvolle ‘Central do Brasil’ van Walter Salles in 1998 weet af en toe toch een film uit dat land ons te bereiken. Salles zelf slaagde daar in 2004 in met ‘The motorcycle diaries’ en ‘Narcos’-producent José Padilha lukte dat met ‘Tropa de elite’, over de clash tussen de politie en drugscriminelen in de favela’s. Filmmaker Sérgio Machado drong tien jaar geleden tot ons door met ‘Cidade baixa’, over een driehoeksverhouding in een sloppenwijk. ‘The violin teacher’ is Machado’s eerste film sinds die tijd die hier wordt uitgebracht. Ook deze is gesitueerd in een favela, en wel in Heliopolis in São Paulo. Hoofdpersoon van de film, gebaseerd op een waargebeurd verhaal, is violist Laerta (Lázaro Ramos). Een auditie voor het symfonieorkest weet hij door de zenuwen te verpesten, en zijn strijkkwartet valt door ruzie uit elkaar, waarna hem niets anders rest dan een baantje aan te nemen als muziekleraar in een favela.

Het raakt je hart
Bij gebrek aan klasruimte vinden de eerste lessen plaats op een betonnen basketbalveldje. De scholieren die les moeten krijgen zitten daar niet voor hun lol. Lastiger nog dan het gebrek aan motivatie, zijn de kenmerkende favelaproblemen: geweld, intimidatie, drugs, politie, etc. Een van Laerta’s leerlingen blijkt een kind te hebben, een ander heeft een schuld bij een drugsdealer en weer een ander heeft een agressieve vader. Intussen probeert Laerta zijn klasje de eerste beginselen van de muziek bij te brengen, met het oog op een komend gezamenlijk optreden. ‘The violin teacher’ volgt de lijnen die in dergelijke films gebruikelijk zijn; een lastige klus, tal van problemen, een begeesterde leraar en een prachtig slotoptreden. De route is wellicht niet origineel, maar de uitwerking verdient zeker lof. Ramos is fantastisch als leraar, en de scholieren, onder wie enkele favelabewoners, zijn authentiek. De emoties in de film weten ook in ons land het hrt van de kijker te bereiken.
ook in ons land het hart van de kijker te bereiken.