TrosKompas

TVK1641_12_13_12.jpg

Tonio (2016)

In wat al ‘het jaar van de boekverfilmingen’ wordt genoemd volgt nu de Nederlandse Oscarinzending, naar de bestseller ‘Tonio’ van A.F.Th. van der Heijden, over het tragische verkeersongeval van zijn zoon.

Al sinds zijn schrijversdebuut in 1978, de verhalenbundel ‘Een gondel in de Herengracht’, geldt A.F.Th. van der Heijden als een begenadigd auteur, die beschikt over een virtuoze beeldende stijl. Zijn romancyclus ‘De tandeloze tijd’, waarvan het vijfde deel ‘De helleveeg’ eerder dit jaar werd verfilmd, is een van de meest ambitieuze fictiewerken uit de moderne Nederlandse literatuur.

Er ging dan ook een schok door de literaire wereld toen op 23 mei 2010 Tonio, de enige zoon van A.F.Th. van der Heijden en Mirjam Rotenstreich, op de fiets in Amsterdam werd aangereden en kort daarop overleed. Van der Heijdens leven nam een drastische wending; waar voorheen zijn werk centraal stond, belandde hij nu in een verstikkende fase van rouw. Toch stortte hij zich al snel weer op zijn typemachine, want een jaar na Tonio’s dood verscheen de vuistdikke roman ‘Tonio’, over diens dood en het rouwproces. De roman won daarop de Libris Literatuurprijs en de NS Publieksprijs.

Prachtige verfilming
Dat Van der Heijden toestond een persoonlijk en gevoelig boek als dit te verfilmen zal te maken hebben met het talent dat zich daarvoor meldde. Scenarioschrijver Hugo Heinen heeft zijn sporen meer dan verdiend met series als ‘Pleidooi’ en ‘Oud geld’ en regisseuse Paula van der Oest is een van de meest gelauwerde filmmakers in ons land. Zij heeft na ‘Zus & zo’ en ‘Lucia de B.’ met ‘Tonio’ nu al haar derde Oscar-inzending te pakken.

Hoofdrolspelers Pierre Bokma en Rifka Lodeizen spelen met verve de treurende ouders van Tonio (Chris Peters). In de film lopen de tijdslijnen door elkaar. De aanloop naar het ongeluk en de nasleep van Tonio’s dood zijn door elkaar gesneden. Langzaam zie je Van der Heijden wegzinken in verdriet en drank en dan weer zie je de vrolijke, 21-jarige Tonio, die een leuk meisje leert kennen en met vrienden gaat stappen in Amsterdam. De emotie van de betrokkenen wordt akelig voelbaar. Naast een sublieme roman is er nu ook een prachtige film om de gedachte aan Tonio levend te houden.