TrosKompas

bigger.jpg

A bigger splash (2015)

Vier bekende sterren vullen het scherm in de zonnige, broeierige thriller ‘A bigger splash’ van de taliaanse filmmaker Luca Guadagnino. De lome dagen aan het zwembad kunnen echter niet anders dan dramatisch eindigen.

De inspiratie voor de film ‘A bigger splash’ ligt al bijna een halve eeuw achter ons. De klassieker ‘La piscine’ uit 1969 van regisseur Jacques Deray, met rollen voor o.a. Alain Delon, Romy Schneider en Jane Birkin, beleeft hier een remake met Matthias Schoenaerts, Ralph Fiennes, Tilda Swinton en Dakota Johnson in de voornaamste rollen. Het verhaal is verplaatst van St. Tropez naar het Italiaanse eiland Pantelleria, ten westen van Sicilië. Popster Marianne (Swinton) brengt op dat eiland de zomer door met haar vriend Paul (Schoenaerts) in een fraaie villa met een heerlijk zwembad. Zij is herstellende van een keeloperatie en mag een tijdje niet praten en zingen, maar zonnen en zwemmen zijn geen probleem. Dan krijgt het stel bezoek van Marianne’s ex Harry (Fiennes), een succesvolle en energieke muziekproducer, die zijn tienerdochter Penelope (Johnson) bij zich heeft. Harry heeft duidelijk het plan opgevat een tijdje te blijven logeren.

Oplopende spanning

Naast zonnen, zwemmen en eten valt er niet heel veel te doen in de villa, zodat het gezelschap er af en toe even op uit trekt, naar het dorp of een strandje. De relaties tussen de diverse personages zijn niet direct duidelijk, maar worden beetje bij beetje onthuld. Harry’s overdreven drukke gedrag verbloemt zijn bedoelingen aanvankelijk nog, maar al snel wordt duidelijk dat hij nog steeds een oogje heeft op zijn ex Marianne. De spanning in de villa begint langzaam op te lopen. Dakota Johnson was net klaar met de opnamen voor ‘50 shades of Grey’ toen ze begon aan ‘A bigger splash’, waarin ze haar sensualiteit ten volle kwijt kan. Fiennes speelt een zeer levendige rol, die soms haast over de top gaat, maar ook fraaie scènes oplevert, zoals een merk-waardig dansje. Swinton werkt al twintig jaar geregeld samen met regisseur Guadagnino en toont dat ze zich bij hem op haar gemak voelt. De vaart zakt in het midden van de film wat weg, maar het eind is boeiend genoeg om te blijven kijken.