TrosKompas

black_mass.png

Black mass (2015)

Een indiaan met een dode vogel op zijn hoofd ('The lone ranger'), een zwalkende zeeman met oogschaduw ('Pirates of the Caribbean') of een vampier met humor ('Dark shadows'); Johnny Depp draait er zijn hand niet voor om. Hij staat inmiddels bekend om zijn gekke typetjes maar in 'Black mass' werkt dat tegen hem.

Depp speelt de crimineel James 'Whitey' Bulger, naast de Boston Strangler de beroemdste crimineel van de hoofdstad van de Amerikaanse staat Massachusetts. Hij sloot een deal met de FBI en werkte zich daardoor op tot de grootste maffiabaas in de omgeving.

Voorbereiding
Depp heeft zijn uiterste best gedaan om dit karakter zo natuurgetrouw mogelijk te spelen. Hij probeerde met de echte Whitey Bulger te praten die in de gevangenis zit, maar die weigerde. Hij leerde zich het plaatselijke accent aan door met zijn vriend, Aerosmith-gitarist Joe Perry te praten, en moest elke ochtend ruim drie uur in de make-up, waarbij alles boven zijn neus compleet werd veranderd. Johnny Depp – toch een van de vrouwenidolen van onze tijd – ziet er daardoor uit als een oudere, kalende man met amper enige gelaatsuitdrukking.

Complimenten
Oude vrienden van Whitey Bulger gaven Depp complimenten omdat hij de crimineel zo goed nadoet, maar dat blijft het ook: nadoen. Net als Steve Carell in 'Foxcatcher' zorgen alle lagen make-up voor een afstand tussen de kijker en het karakter. Bovendien zit er inmiddels een stemmetje in ons hoofd dat steeds zegt: 'Kijk, Johnny Depp in vermomming. Let op, die gaat straks wat geks doen.'

Slechts op enkele momenten weet Depp de afstand en onze misplaatste verwachting te doorbreken, bijvoorbeeld als je Bulgers machteloze woede ziet wanneer zijn zoontje in het ziekenhuis ligt en hij de hele inboedel kort en klein slaat. Dat hij daarvoor (en daarna) talloze mensen door het hoofd schiet, of hiertoe opdracht geeft, laat hem dan weer koud.

Loyaliteit
De kracht van dit verhaal, dat veelal gefilmd werd op de echte locaties en door ingelaste verhoren van criminelen op een documentaire lijkt, ligt misschien wel eerder bij het karakter van John Connelly (Joel Edgerton), een FBI-medewerker en jeugdvriend van Bulger. Hij raakt dermate verstrikt in de zaak dat hij gevangen zit tussen maffia en FBI en vervolgens met zijn geweten in de knoop komt. Aan wie moet hij loyaal zijn en kan hij nog een leven leiden zonder alle steekpenningen?

'Black mass' is een prima misdaadfilm die echter te veel uitwaaiert over de personages en zichzelf tekort doet door Depp te verstoppen achter dikke lagen make-up waardoor de acteur niet kan weergeven wat hij duidelijk wel wilde laten zien: dat hij een goed acteur is en niet altijd overal een typetje van maakt.