TrosKompas

een_dag_in_t_jaar.jpg

Een dag in 't jaar (2015)

3
Deze opvallende, originele debuutfilm van Margot Schaap volgt drie vrienden op een lange dwaaltocht door Amsterdam. Samen verwerken ze het verdriet om Twan, hun overleden kameraad.

De opzet van 'Een dag in 't jaar' lijkt op die van Richard Linklaters veel-geprezen film 'Boyhood'. Waar Linklater zijn acteurs twaalf jaar lang elk jaar opzocht om een nieuwe episode in het leven van de personages te filmen, daar deed Schaap dat een jaar lang één keer per maand. Zij voegde bovendien een element toe, door telkens in een tijdsbestek van twee uur de scène vast te leggen, en dat tijdstip elke maand twee uur op te schuiven, zodat na een jaar het klokje rond was gefilmd. Dat lijkt op het eerste gezicht een vormtechnisch gegeven, maar het past als een handschoen op het verhaal dat ze vertelt. Dat verhaal begint met Oud en Nieuw rond middernacht, op een feest waar de twintigers Seb (Michael Bloos), Misha (Anne Gehring) en Yvonne (Vera Ketelaars) rondlopen. De drie zijn echter niet in feeststemming, omdat ze moeten terugdenken aan het overlijden eerder dat jaar van Mischa's broer Twan, die de jeugdvriend was van Seb en de vriend van Yvonne. Het drietal verlaat aangeslagen het feest en begint door de stad te dwalen, een nacht en een dag lang, zo lijkt het.

Een jaar als een dag
De tijd speelt een belangrijke rol in deze film. De drie vrienden beleven hun wandeling alsof het één dag betreft, en het licht en weer donker worden benadrukt die suggestie. Tegelijk ziet de kijker ook de seizoenen verschuiven, en de elementen Nieuwjaar, Koninginnedag, zomerkermis en Kerst benadrukken dat aspect. Een jaar verstrijkt, maar duurt in de beleving van de personages slechts een dag. Een dag waarin ze al pratend door de stad lopen, lief en leed met elkaar delen en dwalen langs het Vondelpark, de Sloterplas, de Dam en het IJ. Ze bespreken hun dromen, hun toekomst, hun verdriet en hun liefde. Ieder is bezig met het verlies van Twan, maar elk op z'n eigen manier. De drie acteurs hebben net als de regisseuse slechts wat ervaring in korte films, maar slagen er goed in de onderlinge relaties levend te maken. Schaap levert een geslaagd experiment af, dat wellicht ?" hopelijk ?" een vervolg krijgt.