TrosKompas

difrit.jpg

Difret (2015)

In een van de zeldzame films uit Ethiopië wordt een aangrijpend waargebeurd verhaal verteld: een advocate verdedigt een jong meisje dat haar ontvoerder doodschiet en vervolgens moet terechtstaan voor moord.

Hirut (Tizita Hagere), een pienter meisje van veertien jaar oud, woont in een dorpje op het platteland. Wanneer ze op een dag uit school komt en door de velden naar huis loopt, komen er zeven mannen te paard langs, die haar beetpakken, tegen haar zin meenemen en in een hut opsluiten. De aanvoerder van het stel, Tadele (Girma Teshome), blijkt een afgewezen aanbidder te zijn. Hij wil nu via de traditionele methode van ontvoering zijn bruid veiligstellen. Om zijn actie onomkeerbaar te maken, komt hij 's nachts haar onderkomen binnen om haar te verkrachten. Nu moet ze wel met hem trouwen! De volgende dag weet Hirut echter te ontsnappen. Zodra de mannen haar vlucht ontdekken, komen ze haar achterna, maar Hirut schiet Tadele neer met zijn eigen geweer. Toch wordt ze door de anderen gepakt en aan de politie overgeleverd. Daar wacht haar een proces en een doodvonnis wegens moord. Advocate Meaza (Meron Getnet) van een vrouwencollectief uit de hoofdstad hoort van deze zaak en besluit, tegen alle tradities in, Hirut te verdedigen...

Legitiem middel
Ontvoering van een potentiële bruid was tot voor kort op het platteland van Ethiopië een legitiem middel om een meisje te schaken, ongeacht of zij daarmee instemde. De Ethiopische filmmaker Zeresenay Berhane Mehari vertrok halverwege de jaren negentig naar Californië voor zijn filmstudie. Jaren later hoorde hij via via dat rond diezelfde tijd een geruchtmakende rechtszaak was gevoerd, waarin de oude traditie ter discussie stond. Een mooi onderwerp voor zijn eerste speelfilm! Voor de hoofdrol van advocate Meaza vond hij de bekende Ethiopische actrice en schrijfster Meron Getnet bereid, en die speelt haar rol met vuur en passie. Tizita Hagere, die Hirut speelt, is een meisje zonder enige filmervaring, maar ook zij speelt prima. De film vertelt een ongecompliceerd en meeslepend verhaal, dat in de technische uitvoering echter wat rammelt. Overgangen tussen scènes zijn soms slordig of onafgewerkt. Toch boeit de film wel, door het onderwerp, het onrecht en de strijdbare advocate. Niet voor niets is wereldverbeteraar Angelina Jolie een van de producenten.