TrosKompas

f-greencard.jpg

Greencard warriors (2015)

De Nederlandse filmmaakster Miriam Kruishoop ('Vive elle') heeft nu toegeslagen in het hart van de filmwereld. Haar productie 'Greencard warriors' gaat over immigranten uit Latijns-Amerika en speelt in Los Angeles.

De veertienjarige Angel (Angel Amaral) lijkt een typisch Amerikaanse puber, met lang haar, een skateboard en een beginnende verliefdheid. Zijn vader Jesus (Manny Perez) en moeder (Vivica A. Fox) zijn echter als illegale immigranten vanuit El Salvador de Verenigde Staten binnengekomen en beschikken niet over officiƫle verblijfspapieren. Angel heeft ook een oudere broer, LB (McKinley Freeman), die lid is van een lokale jeugdbende. Jesus is constant bezorgd dat de familie het land wordt uitgezet, maar een bezoekje van enkele militairen biedt mogelijkheden. Als Jesus namelijk zijn oudste zoon kan overhalen het leger in te gaan voor een uitzending naar Irak, krijgt het hele gezin een felbegeerde greencard, waarmee ze in de Verenigde Staten mogen wonen en werken. Zo gezegd, zo gedaan en de jongen vertrekt als soldaat. De achterblijvende Angel krijgt het dan echter zwaar voor zijn kiezen; de vader van zijn vriendinnetje Jazmine (Paige Hurd) verbiedt hem ieder contact, en de bende van zijn broer probeert zijn loyaliteit af te dwingen.

Gemangeld
Regisseuse Miriam Kruishoop was al op de Rietveld Academie een talent. Ze won een prijs voor haar afstudeerfilm, debuteerde succesvol met 'Vive elle' en kreeg op haar 22ste een Gouden Kalfnominatie voor Beste Regie voor 'Unter den Palmen', met onder anderen Helmut Berger en Thom Hoffman. In haar Amerikaanse film 'Greencard warriors' trekt ze zich het lot aan van de vele Latijns-Amerikaanse immigranten, die de straten van veel grote steden in Amerika bevolken. De familie in deze film wordt gemangeld tussen hun illegale status, de angst voor de autoriteiten, de druk van de straatbendes en de discriminatie door andere bevolkingsgroepen. Angel, de eigenlijke hoofdpersoon in de film, is een schat van een jongen, die door de omstandigheden in een onmogelijke situatie wordt gedwongen. Kruishoop neemt het hier duidelijk op voor de arme latino's, maar gebruikt daarvoor weinig subtiliteit. De familie heeft het al zwaar, en daar komt nog het ene na het andere probleem bovenop. Anderzijds geldt waarschijnlijk dat de realiteit minstens zo heftig kan zijn. Meeslepend verhaal met een goede rol van Angel Amaral.