TrosKompas

f-blended_15021405_st_14_s-high.jpg

Blended (2014)

In de romcoms 'The wedding singer' en '50 first dates' vormden Drew Barrymore en Adam Sandler een erg leuk filmduo. De twee staan opnieuw tegen over elkaar in 'Blended'. Dat is geen onverdeeld genoegen.

Drew Barrymore speelt de gescheiden Lauren Reynolds. Ze verdient haar geld als 'personal organizer' en is moeder van twee zoons. Lauren heeft voor het eerst sinds lange tijd weer eens een afspraakje. Een blind date nog wel, met weduwnaar Jim Friedman (Adam Sandler), verkoper in een sportzaak en vader van drie dochters. Lauren heeft er veel zin in en verschijnt opgedoft en wel op de locatie die Jim heeft uitgezocht. Van goede smaak kan de beste man jammer genoeg niet worden beticht: hij neemt zijn date mee naar Hooters, een gelegenheid die niet bekend staat om zijn exquise keuken, maar voornamelijk om het bedienend personeel: jonge, kirrende meisjes met pronte borsten in korte broekjes en strakke topjes?

Ongemakkelijk uurtje
Zo'n etablissement mag dan de ideale hang-out zijn voor wanhopige mannen die graag ongegeneerd willen gluren naar deinend vlees, maar een geschikte plek voor een eerste afspraak is het niet. Lauren is dan ook verbolgen over Jims keuze en zou de date het liefst willen cancelen nog voor deze goed en wel is begonnen. Geen goede start dus, en de conversatie tussen haar en Jim verloopt dan ook bijzonder stroef. Hoewel ze het niet hardop zeggen, weten beiden dat er geen vervolg zal komen. Na een ongemakkelijk uurtje gaan ze zeer opgelucht elk huns weegs.

Onverwacht weerzien
Een paar dagen later treffen de twee elkaar stomtoevallig in de supermarkt. Het onverwachte weerzien verloopt iets beter, maar eindigt zeker niet sympathieker dan de eerste date. Mochten ze vurig hopen – of in elk geval denken – dat ze elkaar nu echt nooit meer zullen zien, dan hebben ze het echter grondig mis. Zonder dat ze het van elkaar weten vertrekken ze allebei korte tijd later met de kids naar Afrika voor een vakantie en? ze zitten ook nog in hetzelfde resort! Beiden balen als een stekker als ze daar op de plaats van bestemming achter komen, maar ze proberen er, ook voor de kinderen, toch het beste van te maken. Dat gaat met vallen en opstaan. Inclusief, natuurlijk, de nodige hilarische en hilarisch bedoelde situaties.

Balans zoek
Wie de films met Adam Sandler een beetje kent, weet dat deze acteur niet bepaald een meester is in fijnzinnige grappen. In deze film is dat niet anders. Daarmee wordt dit keer de plank echter stevig misgeslagen. Iets wat begint als romcom, of dat in elk geval zou moeten zijn, vertoont namelijk ook trekjes van een familiefilm en nog veel sterkere trekken van een platte comedy. Alsof de makers niet konden kiezen en dachten: ach, we gooien er gewoon van alles wat doorheen, dan zitten we altijd goed. Nu raakt de balans zoek. Dat zorgt niet alleen voor irritatie, het haalt ook nog eens de vaart uit de film.

Moralistische boodschap
Ook vervelend is het hoge voorspelbaarheidsgehalte van 'Blended'. Oké, bij dit soort films voel je altijd snel aan hoe het verhaal uiteindelijk zal aflopen, maar de weg ernaartoe is vaak wel met de nodige verrassingen geplaveid. Zo niet hier. Voorbeeldje? De – overdreven – onhandigheid waarmee Jim laat blijken het zo enorm lastig te vinden opgroeiende dochters te hebben, omdat hij niet geheel en al op de hoogte is van typische vrouwenzaken. Omgekeerd geldt hetzelfde voor Lauren en haar zoons. De (moralistische) boodschap dat zij samen een leuk samengesteld gezinnetje zouden vormen zodat de zoons met hun probleempjes bij Jim terecht kunnen en de dochters bij Lauren, ligt er veel te dik bovenop en zie je al vanaf de eerste minuten aankomen. De combinatie Sandler-Barrymore zou de boel nog kunnen redden, maar helaas. Het sprankelende duo dat de twee in de leuke films 'The wedding singer' (1998) en '50 first dates' (2004) vormden, is hier lang zo sprankelend niet meer. Dat ligt niet zozeer aan Barrymore, die nog steeds fris en overtuigend spel levert. Ze krijgt echter vrijwel niks terug van Sandler. Die kruipt namelijk voor de zoveelste keer in de huid van de slome, miskende goedzak.

Lulletje rozenwater
Dat trucje kennen we nu wel, en het begint op enig moment zo op de zenuwen te werken dat je bijna medelijden krijgt met Lauren. Zo'n leuke vrouw verdient toch beter dan dit lijzig orerende lulletje rozenwater? Je hoopt bijna dat ze in dat resort geschaakt wordt door een andere kerel. Drews spel, de mooie locaties en de prima bijrollen (ook van de kinderen) maken 'Blended' nog enigszins kijkwaardig, maar kunnen niet verhullen wat deze film eigenlijk is: een laatste stuiptrekking van wat ooit een gouden duo was.