TrosKompas

11_03.jpg

11 Flowers (2012)

4
De Chinese film '11 flowers' vertelt het verhaal van het elfjarige jongetje Wang Han. Hij raakt verwikkeld in de gebeurtenissen rond een moord in zijn dorp, tegen de achtergrond van Mao's Culturele Revolutie.

Het is 1975. De elfjarige Wang Han (Liu Wenqing) woont met zijn ouders en jongere zusje in een provinciestadje op het Chinese platteland. Zijn vader (Wang Jingchun) is acteur en probeert hem te stimuleren schilder te worden, omdat je in een vrij beroep onafhankelijk bent. Wanneer Wang Han op school benoemd wordt tot gymleider, heeft hij een nieuw shirt nodig. Zijn moeder (Yan Ni) wil de schaarse kledingcouponnen eigenlijk bewaren voor Nieuwjaar, maar na een gesprek met de lerares gaat ze overstag. Groot is dan ook haar boosheid als zoonlief al na twee dagen zijn shirt kwijt is. Het is niet meegevoerd door de rivier, zoals hij beweert, maar meegenomen door de gewonde, voortvluchtige crimineel Jueqiang (Wang Ziyi), die een lid van het fabriekscomité heeft gedood. Terwijl de politie een klopjacht op de dader inzet, weten Wang Han en zijn vriendjes waar deze moordenaar verstopt zit. Langzaamaan blijkt echter dat het verhaal achter de moord toch wat anders in elkaar zit dan aanvankelijk gedacht.

Rustig en rijk
Regisseur Wang Xiaoshuai is zelf van de generatie die, net als het personage Wang Han, als kind de Culturele Revolutie (1966-1976) heeft ervaren. In die jaren voerde de Chinese overheid met behulp van de Rode Garde een harde campagne om kapitalistische elementen in de samenleving te elimineren. Wang Xiaoshuai vertelt hier dan ook een grotendeels autobiografisch verhaal, waarbij de hoofdpersonages zelfs zijn eigen familienaam Wang meekrijgen. Dezelfde filmmaker viel eerder op met producties als 'Frozen', 'So close to paradise' en 'Chongqing blues'. Wat opvalt in '11 flowers' zijn de prachtige beelden van het dorp en de directe omgeving. Het acteerwerk van de acteurs komt heel naturel over en ook de kinderen zijn uitstekend gecast. Waar Wang Han een wat stille jongen is, zijn z'n vriendjes druktemakers die voor de komische noot in de film zorgen. De gelaagdheid van de film, met voorop Wang Han, daarachter de moord, en daar weer achter de politieke onrust, maakt deze sfeervolle film rijker en voller dan het rustige tempo zou doen vermoeden.