TrosKompas

parden.jpg

De nieuwe wildernis (2013)

4
Natuurliefhebbers zijn verwend door films en series uit verre landen. 'De nieuwe wildernis' bewijst dat wat je dichtbij haalt ook lekker kan zijn. De natuurdocumentaire zal de kijkers verbazen met de prachtige beelden van de Hollandse savanne: de Oostvaardersplassen.

De Oostvaardersplassen is een vrijwel onbekend natuurgebied tussen Lelystad en Almere. Het gebied was na de inpoldering bedoeld als landbouwgrond, maar bleek niet droog te krijgen. Van de nood werd toen een deugd gemaakt: Staatsbosbeheer maakte er een uniek natuurgebied van. Inmiddels wemelt het er van het leven. Dat varieert van enorm groot, zoals heckrunderen, konikpaarden en de gigantische zeearend tot erg klein, zoals zandbijen, kikkervisjes en ijsvogels.

Paarse zebra
Twee jaar lang maakten Ruben Smit en Mark Verkerk opnamen in dit natuurgebied in Flevoland en het resultaat is een film die op een prachtige manier de invloed van de seizoenen toont. We zien hoe de konikpaarden in de lente veulens krijgen en zich volvreten aan het sappige gras, hoe vette karpers naar adem happen, hoe zwermen vlinders over de gele bloemenzee fladderen. We zien hoe een vos op donzige ganzenkuikens jaagt en hoe spreeuwen zich te goed doen aan jeneverbessen. Dat laatste heeft een grappig vervolg: de spreeuwen poepen op paarden en de gekleurde uitwerpselen veranderen de edele viervoeters in paarse zebra's.

Seks, dood en leven
In de winter is het een heel ander verhaal. Er werd gefilmd in de winter van 2011/2012, waarin het kwik tot 25 graden onder nul daalde. De ooit zo voedselrijke graslanden zijn verborgen onder een dikke laag sneeuw en veel dieren sterven van de honger. En dat terwijl de mannetjesherten een paar maanden eerder nog met de tong uit de mond hitsig achter de vrouwtjes aanliepen. Leven, dood en seks: het zijn de ingrediënten van de gemiddelde Hollywoodfilm, maar ook van 'De nieuwe wildernis'.

Wonderschoon
Wat vooral opvalt zijn de magnifieke beelden. Je ziet zonsopgangen die verbluffend mooi zijn en er wordt veel gewerkt met slowmotion en versnelde beelden. In een fraaie, langdurige scène wordt heel mooi de aangroei van ijs in beeld gebracht. De close-ups zijn indrukwekkend. Je ziet zelfs de druppels of ijskristallen in de vacht van de dieren hangen. Het beste overzicht van het gebied zelf krijgen we door shots vanuit miniatuurvliegtuigjes, waarin we de grote kudde paarden door de ruige natuur zien galopperen. 'De nieuwe wildernis' is een razendknappe film over een vrij onbekend natuurgebied.