TrosKompas

Rob Verlinden

Nordmann-Spar

Als tuinman die van traditie houdt vind ik dat er niets anders dan een echte kerstboom in de huiskamer mag staan! Alleen al de geur brengt het kerstgevoel in huis; wat is die sparrenlucht veelbelovend! En dat er naalden vallen, ach. De meest geliefde kerstboom is de Nordmann-spar. Die wordt op grote schaal gekweekt in Denemarken, het enige land waar dat lukt. In Polen en zelfs Duitsland lukt dat niet doordat zware nachtvorsten daar de toppen doden. De Nordmann-spar komt uit Georgiƫ. Daar groeit hij in het wild en het is de enige plek waar hij bruikbaar zaad maakt. Dat wordt elk jaar geoogst en in Denemarken gezaaid om kerstbomen te kweken.

De ideale kerstboom
Hebt u een Nordmann-spar met kluit gekocht, dan heeft het geen zin om hem daarna in de tuin te planten, want dat overleeft hij niet. Sparren die als tuinplant gekweekt worden overleven de kerst in de huiskamer wel. Wat is er zo mooi aan de Nordmann-spar? Hij heeft prachtige horizontale takken en grote naalden, aan de bovenkant donkergroen en aan de onderkant zilver. Het is een ideale boom om te versieren. De naalden vallen niet te snel af, als hij tenminste op het juiste moment gekapt is. Men mag in Denemarken pas kappen als het een paar keer gevroren heeft, want dan zijn de naalden afgerijpt en blijven ze zitten.

800px-Abies_nordmanniana_2
By Franz Xaver (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) or GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], via Wikimedia Commons)

verlinden_banner