TrosKompas

Freek Vonk

Kabouteruil

Als ik door de Sonorawoestijn in Arizona loop, valt mijn oog op een klein gaatje in een cactus. Ik stap naar voren en mijn hart maakt een sprongetje. Plots kijk ik in de gele ogen van het kleinste uiltje ter wereld: de kabouteruil!

Deze miniatuur uiltjes zijn echt super-schattig! Ze hebben dikke witte wenkbrauwen, waardoor het lijkt alsof ze heel streng kijken. Maar als je minder weegt dan een golfballetje en kleiner bent dan een huismus, maakt dit natuurlijk weinig indruk. Sterker nog, het ziet er best grappig uit. Toch valt met deze uiltjes niet te sollen. Ondanks hun kleine formaat zijn het echte jagers.

Knapperig hapje

En geloof het of niet, deze stoere vogeltjes vangen zelfs giftige schorpioenen. Lekker? Zelf vind ik van niet, maar knapperig zijn schorpioenen zeker. Misschien is dat wel de charme van die gevaarlijke snack. Om schorpioenen onschadelijk te maken, trekken kabouteruiltjes zo snel mogelijk hun gifstekel eraf. Veiligheid voor alles! Uitgerust met een kersverse prooi, vliegen de mannetjes kabouteruilen terug naar hun veilige hol: een gat in een boom of cactus. Ooit uitgehakt en achtergelaten door een specht, nu ingenomen door dit kabouteruiltje. Daar wacht het vrouwtje op haar partner. Ze hebben het goed geregeld: hij zorgt voor het eten, zij voor de jonkies. Dan steekt ze opeens haar koppie naar buiten en begint te roepen. Ik weet niet wat ik hoor. Het lijkt wel een piepende puppy! Erg schattig. Al snel staat het mannetje voor de deur met een lekker hapje in zijn bek. Zo heeft ze het graag!

Doodleuke acteurs

Zo klein zijn is niet altijd handig. Veel andere dieren - zoals roofvogels, coyotes en slangen - lusten wel zo’n vliegend kippenboutje voor de lunch. Daar hebben kabouteruilen gelukkig iets op bedacht. Als zo’n uiltje zich bedreigd voelt, gaat hij zo stil mogelijk op de grond liggen. Zonder ook maar een veertje te bewegen. Met deze Oscarwaardige prestatie probeert hij zijn veel grotere belagers te foppen. Hij doet net alsof hij dood is! Wordt het uiltje toch gegrepen, dan komt de vogel plots weer tot leven en probeert hij alsnog uit alle macht te ontsnappen. Een creatieve, maar riskante overlevingstechniek die je wel meer in het dierenrijk ziet. Ik snap deze kleine uiltjes wel. Wie niet sterk is moet slim zijn, toch?

 

Beeld © Getty Images