TrosKompas

Freek Vonk

Gilamonsters

Kijk goed uit waar je stapt als je door de woestijn van Arizona loopt! Tussen de stenen zit van alles verborgen. Ook gilamonsters. En als die bijten, laten ze niet zomaar los.

Gilamonsters zijn giga gave dieren. Deze hagedissen zijn zwaar gebouwd, hebben een brede kop, korte poten en dikke staart. Het lijken wel dinosauriërs! Maar het zijn geen bloeddorstige moordmachines. Nee, gilamonsters zijn juist meesters in het sparen van energie. Als ze al bewegen, is dat mega traag. Het liefst zijn ze de hele dag aan het chillen onder de grond, in struiken of tussen stenen. Grappig genoeg heet een groep gilamonsters samen dan ook een ‘lounge’. En dat is precies wat ze het grootste deel van hun leven doen. Bewegen? Liever niet! Terwijl ik loop te zweten in de bloedhete woestijn snap ik waarom. Zelfs ik wil hier liever niet rondrennen. Hoe krijg je een gilamonster dan wel in actie? Nou, in elk geval niet met eten. Deze rover heeft aan drie of vier grote maaltijden per jaar genoeg. Ook hebben gilamonsters altijd een voorraadje bij de hand. Hun staart werkt hetzelfde als de bulten van een kameel: het slaat vet op. Heeft een gilamonster energie nodig, dan slinkt zijn staart. En heeft hij een aantal flinke maaltijden gegeten, dan zwelt de staart op. Goed geregeld!

Koudbloedige dieven

Omdat gilamonsters liever lui dan moe zijn, zul je ze nooit achter een prooi aan zien rennen. Deze gluiperds halen liever nesten van vogels en andere reptielen leeg. Maar hoewel ze vooral jagen op hulpeloze prooien, zijn gilamonsters toch giftig. Dat is hun afweer-mechanisme en ze pronken er dan ook graag mee. Die felle gele, oranje of roze vlekken op hun huid zijn een waarschuwing. Pas op met mij! Het gif is dodelijk voor kleine dieren, maar gelukkig niet voor mensen. Maar fijn is het zeker niet, een beet doet ontzettend veel pijn. Het goede nieuws is dat het gif van gilamonsters onze medische wetenschap gigantisch vooruit heeft geholpen, omdat het als basis heeft gediend voor een medicijn tegen diabetes type II. Een medicijn gemaakt uit het gif van een giftige hagedis: de natuur is en blijft onze meest bijzondere apotheek!

 

Beeld © Getty Images