TrosKompas

Dierenarts Hans

De suikereekhoorn

Op social media hebt u ze vast weleens voorbij zien komen in een filmpje, die schattige diertjes die met grote ogen snoezig de camera inkijken: de suikereekhoorn of sugarglider.

Kinderen krijgen geen genoeg van de beelden van deze vertederende diertjes, die ook nog eens kunnen vliegen. Het lijkt leuk als huisdier, maar is geen goed idee. Het ministerie van Landbouw zette in 2015 de suikereekhoorn al eens op de lijst van verboden huisdieren in Nederland, net als stokstaartjes, de serval, de kleinklauwotter, de bizon, de moeraskat en vele anderen. Maar omdat de lijst niet voldoende wetenschappelijk onderbouwd was, is deze nooit in werking getreden. De bedoeling is dat dat per 1 januari 2024 wel gaat gebeuren.

Exotisch
Het is meer dan terecht dat de suikereekhoorn straks niet meer is toegestaan. Het zijn exotische dieren. Voor onze huiskamers zijn ze niet geschikt. Ze houden van warmte, dus de kachel zou flink moeten worden opgestookt tot minimaal 24 graden. Als het te koud is, worden ze ziek. Ze maken behoorlijk veel herrie en ze kunnen vliegen, of eigenlijk zweven. De vliezen tussen de poten dienen als vleugels en ze glijden op de wind. Daarmee stellen ze dus ook eisen aan de grootte van hun leefgebied. In het wild leven ze in groepen. Als ze alleen worden gehouden, krijgen ze stress en gaan ze bijten; niet alleen u, maar ook zichzelf.

Filmpje
De dieren worden helaas nog steeds via allerlei websites aangeboden. Het is sowieso onnodig om een verboden dier in huis te nemen; er zijn er genoeg die we wel verantwoord als huisdier kunnen houden. Houdt u het dus maar bij de filmpjes van de suikereekhoorn, net zo leuk!

 


Ziet u een prachtig dier en twijfelt u of u deze als huisdier mag houden? Op rijksoverheid.nl vindt u de nieuwe huis-en hobbydierenlijst. Hierop staan de zoogdiersoorten die geschikt zijn om te houden. Deze dieren mag u ook na 1 januari 2024 kopen, houden of verkopen. En u mag er mee fokken.

Lijst met toegestane huisdieren