TrosKompas

De dierenarts

Bah, wormpjes!

Het is even griezelen als u ineens wormpjes ontdekt in de ontlasting van uw huisdier, of erger, in die van uw kinderen of van uzelf. In één keer heeft het hele gezin wormen.

Met een kuurtje dat te verkrijgen is bij apotheek of drogist is het zo weer weg, maar u kunt het ook voorkomen. Onze honden en katten hebben darmparasieten die zich ook goed thuis voelen bij ons mensen. Zoiets noemen we een ‘zoönose’, besmetting van dier op mens. Vanwege de eenvoudige besmetting naar ons en het veelvuldig voorkomen van wormbesmettingen bij honden en katten, is het helaas wel een veelvoorkomend probleem.


Wat kunt u doen?
Laat u niet in het gezicht likken door uw huisdier. De wormeitjes zitten bij onze honden en katten rond de anus en soortgenoten besnuffelen elkaar daar als ze elkaar tegenkomen op straat. Als u een lik krijgt terwijl zij net een andere hond of kat hebben besnuffeld, dan loopt u een risico. Laat uw huisdier niet op uw bed slapen. Ook via uw beddengoed kan een wormbesmetting plaatsvinden.

Met kinderen in de zandbakleeftijd is het echt oppassen geblazen. Vooral katten doen graag hun behoefte in het zand. Dek de zandbak altijd af als er niet wordt gespeeld en was na het spelen goed de handen.

 

Tip
Pups en kittens zijn vatbaarder voor een wormbesmetting dan oudere dieren. Die laatste hebben vier keer per jaar een kuur nodig, maar in sommige gevallen kan vaker noodzakelijk zijn. Dat kan afhankelijk zijn van het gebied waar u woont en in het geval van een kat hoe vaak deze buiten komt. Voor jonge dieren geldt dat ze minimaal vier keer per jaar ontwormd moeten worden. Bespreek het aantal kuren met uw dierenarts.

TK1724_20_01

Beeld: © IStock/Getty Images