TrosKompas

Tijdmachine | GT Rovers

Televisie-legende Hannie Lips

De ‘keizerin van de tv-omroepsters’ werd ze genoemd, Hannie Lips. In de jaren vijftig en zestig kondigde ze de tv-programma’s aan en deed dat met zoveel charme en vakkundigheid dat het haar die geuzentitel opleverde.

De deze week honderd jaar geleden geboren (16 juli 1924) Rotterdamse Johanna Lips, was erg muzikaal en speelde accordeon en piano. Na haar middelbare school ging ze naar het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In 1954 werd ze tijdens een optreden met haar accordeon opgemerkt door de perschef van Ford, waarna ze de ‘bloemenfee’ voor de autofabriek werd. Als bloemenfee moest ze bij tentoonstellingen en tijdens openingen van shows toespraakjes houden, waarmee ze de aandacht trok van de katholieke omroep KRO. Die zocht een opvolgster voor televisieomroepster Mies Bouwman die verplicht moest vertrekken, omdat ze een relatie kreeg met de gescheiden, niet-katholieke regisseur Leen Timp, wat volgens de omroep echt niet kon!

Handelsmerk zwaaien

Hannie werd behalve als omroepster ook als presentatrice razend populair. Ze werkte mee aan kinderprogramma’s waaronder ‘Hokus pokus, dat kan ik ook’ (1956) en de kinderquiz ‘Vlieg ’ns vlug’ (1958). Ter afsluiting van de poppenserie ‘Dappere Dodo’ zong ze liedjes en speelde ze piano, spinet en accordeon. Ze werd legendarisch door aan het einde van de uitzending naar de kijkers thuis te zwaaien, waarop veel kinderen vanuit de woonkamer enthousiast naar haar terugzwaaiden. Wekelijks ontving ze bergen fanmail en ze werd door kinderen ‘Tante Hannie’ genoemd. In 1958 presenteerde ze het Eurovisie Songfestival dat in Nederland werd gehouden. Een jaar later verwelkomde ze de vijfhonderdduizendste tv-kijker. Dat gezin kreeg een bloemstuk en een jaarvergoeding van de kijk- en luistergelden aangeboden. Verder koffie en sigaren om uit te delen aan de visite die bij hen televisie kwam kijken. In 1960 trouwde ze met textielfabrikant Hendrik Scholten. Het huwelijk bleef kinderloos, maar Hannie zei later zelf dat ze haar fans als haar kinderen beschouwde. Zes jaar later stopte ze met haar tv- carrière. Televisielegende Hannie Lips overleed in 2012 op 88-jarige leeftijd.

 

Beeld © Kippa/ANP