Jaap van Meekren
Televisiejournalist en presentator Jaap van Meekren werd ooit het geweten van links en rechts genoemd. Hoewel zijn streven naar onpartijdigheid hem het imago van onkreukbaarheid gaf, was hij echter geen journalist zonder mening, wanneer het om mensenrechten of democratische waarden ging.
Jacob Herman van Meekren werd, honderd jaar geleden, in 1923 geboren in een joods gezin in Amsterdam. Al van kleins af aan wilde hij omroeper worden. Uit de radiobode schreef hij zelf tekstjes over die hij eindeloos oefende. Tijdens de oorlog wist hij aan een razzia te ontkomen. Tot aan de bevrijding verbleef hij bij dertien verschillende schuiladressen. Begin 1947 hoorde hij op Radio Batavia dat ze een omroeper zochten. Hij deed auditie en werd aangenomen. Via de omroep werd hij voor een jaar naar Indië gestuurd om er te helpen met het opzetten van een militaire radio-omroep. Na thuiskomst werkte hij in de confectiefabriek van zijn vader. In de avonduren en weekenden werkte hij als nieuwslezer bij de Wereldomroep en KRO. Als bijverdienste, want per ingesproken nieuwsitem kreeg hij slechts een rijksdaalder. Naast zijn werk in de fabriek werkte hij vanaf de jaren vijftig en zestig als freelancer voor de radioprogramma’s ‘Langs de lijn’ en ‘Met het oog op morgen’. In 1969, zes jaar na het overlijden van zijn vader, verkocht hij de fabriek.
Fulltime televisie
Jaap stapte in 1966 over naar de televisie. Bij de Avro werkte hij achttien jaar als freelance eindredacteur en presentator. Hij maakte programma’s zoals ‘Avro’s Televizier’, ‘Opsporing verzocht’ en ‘Vragenvuur’. In 1984 ging hij naar Veronica, waar hij samen met Ruud Hendriks het programma ‘Nieuwslijn’ presenteerde, om vijf jaar later bij de commerciële zender RTL aan de slag te gaan. Naast het ‘RTL Nieuws’ presenteerde hij ook een nieuwe reeks ‘Vragenvuur’. Gedurende zijn carrière had hij een aantal spraakmakende interviews met onder anderen ‘zwarte weduwe’ Rost van Tonningen (de vrouw van Meinoud, die in WO II collaboreerde met de Duitsers) en met prins Bernhard. Die sprak met hem voor het eerst openlijk over de Lockheed-affaire uit 1976, een steekpenningenschandaal waar de prins bij betrokken was. Jaap van Meekren overleed in 1997 op 73-jarige leeftijd.
Foto © ANP