TrosKompas

Freek Vonk

Gestreepte hyena

Jordanië, vol kleine en grotere planteneters, is met bijna twintig soorten ook rijk aan carnivoren. Een van die vleeseters is de gestreepte hyena.

Anders dan andere hyenasoorten leven gestreepte hyena’s meestal alleen of in paartjes. De vele grotten in de rotswoestijn, met tunnels en diverse in- en uitgangen, zijn perfecte schuilplekken voor de dieren. Ze vangen van alles, van insecten tot hazen. Een groot deel van hun dieet bestaat echter uit aas, en dat is voornamelijk een kwestie van geluk en geduld hebben. Vroeg of laat valt er een ibex (steenbok) of een vos om. Maar het kunnen net zo goed dieren uit bewoond gebied rondom de woestijn zijn. Gestreepte hyena’s zijn er zelfs van afhankelijk. Er zijn schedels en andere resten van koeien, kamelen, ezels, geiten, schapen en honden in hun holen gevonden. De karkassen verscheuren ze en slepen deze in delen naar hun grot. Hun massieve koppen met enorm sterke kaken maken korte metten met stugge huid, spierlagen en bot. Hun knipkiezen staan ver achter in hun kaken voor maximaal efficiënte scheurkracht. Hoeven, pezen en vacht braken ze als pellets weer uit.

Hypnotiserende hyena’s

Hyena’s hebben in het algemeen geen goede naam - ook in Jordanië niet. De gewoonte om karkassen naar hun hol te slepen heeft bij locals het wilde verhaal de wereld in geholpen dat ze mensen zouden hallucineren, naar hun grot lokken en levend verslinden. Het klopt dat er weleens overblijfselen van een mens gevonden zijn in een van de bestudeerde holen. Maar die was wellicht eerst omgekomen van de dorst, waarna het lijk is weggesleept. De invloed van mensen op de hyena’s is veel groter: hun leefgebied wordt krapper, ze worden vergiftigd, in strikken gevangen en hun holen worden vernietigd. Maar je weet natuurlijk nooit… Mocht je er een tegenkomen: geen oogcontact en opgepast!

 

Foto © GettyImages