TrosKompas

NOSTALGIE GT Rovers

Hollands glorie

'Hollands glorie’ was een spannende televisieserie uit 1976, gebaseerd op de gelijknamige bestseller van schrijver Jan de Hartog. De serie werd uitgezonden door de Avro, die in 1977 tevens een hoorspel van het boek liet maken. Op jonge leeftijd kwam Jan in aanraking met de scheepvaart. Zijn jarenlange ervaring op zee verwerkte hij in zijn boeken, waarvan er enkele internationaal verfilmd zijn. Het boek ‘Hollands glorie’ kwam in 1940 uit en werd een groot succes. Aanvankelijk hadden de Duitsers geen bezwaar tegen het boek, totdat Jan in 1942 weigerde om lid van de Kultuurkamer te worden. Omdat er sprake van deportatie naar Duitsland was, vluchtte hij naar Engeland. Daarna volgde een rusteloos leven.

Naar Amerika

Voor de inspiratie ging Jan regelmatig varen, hij trouwde drie keer en woonde in verschillende landen. Hij was bijzonder maatschappelijk bewogen. Zo liet hij na de watersnoodramp in 1953 zijn eigen schip ombouwen tot hospitaalschip en nam hij het onder meer in Amerika op voor niet-blanken die in ziekenhuizen slecht behandeld werden. Na een zeer bewogen leven overleed de 88-jarige schrijver in Houston.

Strijd tegen rederij

In Nederland was ‘Hollands glorie’ zijn meest bekende boek. Het verhaal speelt zich af tussen 1906 en 1920, de tijd waarin de Nederlandse sleepvaart groot werd. Hoofdpersoon in het verhaal is de stoere zeebonk Jan de Wandelaar die veel tegenslagen voor zijn kiezen krijgt. Hij begint als matroos, waarna hij uitgroeit tot kapitein. Samen met zijn trouwe bemanning neemt hij het op tegen rederij Kwel & Co. De serie kende een echte sterrencast: Hugo Metsers, Rudi Falkenhagen, Jan Blaaser, Coen Flink...

Hoewel het lijkt alsof de bemanning over de hele wereld vaart, filmde regisseur Walter van der Kamp in Nederland en in Ierland. Hij gebruikte hiervoor één schip dat dienstdeed als de schepen Jan van Gent en Furie. Het schip werd in 1978 gekocht door Stichting Hollands Glorie. De Furie is de laatste Nederlandse stoom- zeesleper en wordt in Maassluis door vrijwilligers in stand gehouden.