TrosKompas

NOSTALGIE | GT ROVERD

Peppi en Kokki

Komische duo Peppi en Kokki

Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat het populaire Nederlandse kinderprogramma ‘Peppi en Kokki’ op de televisie verscheen. De serie over de twee stuntelige matrozen werd tussen 1972 en 1978 uitgezonden door KRO. De matrozen Peppi (Gerard van Essen) en Kokki (Herman Kortekaas) woonden op hun schip ‘de Alma’.

Omdat hun boot niet meer kon varen, zochten ze een baantje om wat “centje te verdienen”. Maar de dikke Peppi en de dunne Kokki waren zo onhandig dat ze steeds ontslagen werden. De kinderserie werd bedacht door Nan de Vries, die tevens de serie regisseerde en alle verhaaltjes schreef. De act was geïnspireerd op de slapstickhumor van Laurel en Hardy, met als verschil dat de humor van Peppi en Kokki op kinderen was gericht. In de 88 afleveringen werd door de acteurs niet gesproken. Een voice-over (Will van Selst en Bob Verstraete) vertelde wat het tweetal allemaal uitspookte. De herkenbare begintune; “Toet toet, boing boing. Kokki en Peppi. Peppi en Kokki. Hopla eruit…”, was ingezongen door Marnix Kappers.

In het woordenboek

Werkelijk niets was beide acteurs met clownsverleden te dol. Ze stroopten hun matrozenmouwen op om te gaan skiën, poolstokspringen en gingen zelfs diepzeeduiken. Voor de opnames kon de cast in kastelen, banken en zelfs bij de Nederlandse Marine terecht. Ook bekende Nederlanders en acteurs verleenden graag hun medewerking aan de serie. Op het hoogtepunt van het succes werd in 1976 de speelfilm ‘Peppi & Kokki bij de marine – Het geheim van Kommandant Plus’ gemaakt. In tegenstelling tot de televisieserie werd in de film wel door de acteurs gesproken. De populaire kinderserie werd herhaald door Tros en Z@ppelin en uitgebracht op VHS en dvd. De term ‘Peppi en Kokki’ staat sinds kort in Van Dale, waarmee men amateurisme en gebrek aan professionaliteit bedoeld. Het wordt regelmatig in de politiek, het bedrijfsleven en zelfs voor een mislukte overval gebruikt. De afleveringen van Peppi en Kokki zijn vanaf dinsdag 18 oktober 2022 te zien bij televisiezender ONS.