TrosKompas

De dierenarts

Help! Mijn zoon wil een slang

Een slang is geen alledaags huisdier. Ga voor u besluit een slang te nemen eerst kijken op een slangen- en reptielenbeurs, lees er over en praat met eventuele kwekers.

Iemand houdt slangen omdat hij of zij ze mooi of fascinerend vindt om naar te kijken in een terrarium. Het dier is namelijk niet echt aaibaar of om op te pakken. Bent u na een grondige oriëntatie en serieus onderzoek ervan overtuigd dat u er een wilt, kies dan als beginnend slangenhouder altijd eerst voor een makkelijke soort als de kousenbandslang of de rattenslang, een viseter respectievelijk vleeseter. Neem een jong dier dat al zelfstandig kan eten.

Levend voer
Slangen zijn prooivangers. De kousenbandslag kunt u laten wennen aan filet, maar de rattenslang eet ratten of muizen; deze kunnen levend of als diepvriesvoeding worden gekocht. Het voeren hiervan is iets waar u wel achter moet staan. Hoe groter het dier wordt, hoe groter het terrarium dat u nodig hebt. Denk bij de inrichting hiervan aan verwarming en voldoende schuilplaatsen. Als bodembedekker kan bijvoorbeeld zaagsel gebruikt worden.

Beschermd
Natuurlijk is een waterbak nodig, die per soort kan verschillen, dus kijk daar goed naar. Diverse slangen zijn beschermd. Op de site cites.org staan deze soorten. Een slangenhouder is verplicht om zijn dieren te registreren bij zijn gemeente. Er komt dus nogal wat kijken bij het houden van slangen.

TK1714_22_23_01© Getty Images


Weetje
Veel slangensoorten houden een winterslaap en doen dat bij een lage temperatuur van 7ºC. U kunt ze die winterrust geven in uw eigen koelkast, in de groentelade, maar let wel goed op voldoende zuurstof.