TrosKompas

Nostalgie

Jeugddetectiveschrijver Wim van Helden

De detectives van Wim van Helden over commissaris Achterberg, inspecteur Arglistig en politievrouw Ria Bruins waren spannend en bevatten veel humor.

Wim van Helden (1906-1997) schreef boeken voor de oudere jeugd. Ze gingen over ontvoerders, bankovervallers en zelfs over undercoveracties. Geheime operaties die in het echte politiewezen nog niet werden toegepast. Van Helden was adjudant bij de gemeentepolitie Rotterdam. Hij vond dat de meeste kinderboeken een verkeerd beeld gaven van hoe het er bij de politie aan toeging. Hij besloot dat dit anders moest en startte in 1954 met zijn schrijverscarrière. In zijn boeken verwerkte hij zijn ervaring als politieman en tevens de opsporingstechnieken die bij de recherche gebruikt werden. In de periode 1954-1972 schreef hij negen boeken over commissaris Achterberg. Over inspecteur Arglistig schreef hij in de periode 1960-1982 twaalf boeken. In 1958 waagde Van Helden zich ook aan het schrijven van boeken speciaal voor meisjes. Onder het pseudoniem Nettie Lens schreef hij over de toegewijde politievrouw Ria Bruins. Zij ontmaskerde naast haar gewone surveilleerwerk een paar warenhuisdieven en ze hielp mee met de arrestatie van een dievenbende. Helaas kwam vanwege haar politiewerk wel haar relatie met volleyballeraar Kees Vroon onder druk te staan. Hoewel de boeken zeer succesvol waren ging Van Helden toch liever verder met de jongensboeken.

 

Kidnappers en wapensmokkel

In de boekenreeks over commissaris Achterberg voerden de scholieren Bram en Eddy de boventoon. Zij probeerden verschillende misdadigers zoals kidnappers en juwelendieven op te pakken. Daarbij werden ze geholpen door commissaris Achterberg. De boeken over inspecteur Arglistig waren van een heel ander kaliber. De jonge inspecteur kreeg te maken met internationale wapen­smokkel, een treinoverval en smokkel in verdovende middelen. Daarnaast kwam hij in aanraking met onderwereldfiguren als Koperen Sammy en De Neus. Bij het oplossen van de misdaden werd hij geholpen door adjudant Van Huffelen en rechercheur Ben. Van beide jeugdboekenseries worden voor de liefhebber op het internet geregeld tweedehandsexemplaren aangeboden.