TrosKompas

NOSTALGIE GT Rovers

Rote Armee Fraktion

West-Duitsland werd vanaf de jaren zeventig opgeschrikt door de Rote Armee Fraktion (RAF). Een links-extremistische groepering die afgesplitst was van studentenbewegingen.

De groep werd in 1970 opgericht door onder anderen Andreas Baader, Gudrun Ensslin en Horst Mahler. Later trad Ulrike Meinhof toe. De RAF, ook bekend als de Baader-Meinhofgroep, was fel gekant tegen het kapitalisme, de Vietnamoorlog en de zittende machthebbers met een naziverleden. Deze eerste generatie pleegde meerdere over-vallen en bomaanslagen. Uiteindelijk werd de harde kern in 1972 opgepakt. De tweede generatie was gewelddadiger. Zij waren verantwoordelijk voor de ‘Duitse Herfst’ in 1977. Met terreuraanslagen, de ontvoering van werkgevers- voorzitter Hanns-Martin Schleyer en de kaping van een Lufthansa-vliegtuig eisten ze de vrijlating van de harde kern. Het was zo’n angstige periode, dat de overheid zich genoodzaakt voelde om vergaande noodwetten in te voeren. Burgers werden gecontroleerd en er was veel militair vertoon op straat. Nederland keek met opgetrokken wenkbrauwen toe hoe ons buurland een politiestaat dreigde te worden. Totdat ook wij met de RAF te maken kregen.

Grootschalige politieactie

Na de ontvoering van Schleyer bracht de RAF hem onder in een woonhuis in Scheveningen. Toen de ontvoerders onder een valse naam een auto wilden huren, vertrouwde de verhuurder dit niet en schakelde die de politie in. De terroristen wisten te ontkomen, waarna Schleyer uiteindelijk werd vermoord. Ook in Utrecht had een Duitser onder een valse naam een auto gehuurd. Tijdens een grootschalige politieactie, waarbij een agent werd gedood, werd ‘huurder’ Knut Folkerts overmeesterd. Twee maanden later raakten RAF-leden Christof Wackernagel en Gert Schneider betrokken bij een schietpartij met de Amsterdamse politie. De drie terroristen werden in 1978 uitgeleverd aan Duitsland. Op 20 april 1998 ontving persbureau Reuters een verklaring waarin de RAF meldde zich te hebben opgeheven. Hoewel? In 2015 pleegden drie leden van de vroegere RAF in Duitsland een over- val op een geldtransport. Die actie mislukte.

 

Foto: © ANP