TrosKompas

Freek Vonk

Wimpergroefkopadder

Slangen waren mijn eerste grote liefde, en in Costa Rica wemelt het ervan. Tijdens een nachtwandeling in het laaglandregenwoud vind ik een schitterende wimper-groefkopadder!

Wat een prachtige slangetjes zijn deze beestjes! Je kunt wel raden hoe ze aan hun naam komen: boven elk oog steken een paar schubjes uit. Wimper- groefkopadders worden maximaal zestig centimeter lang. Ze zijn klein, maar venijnig, want het zijn gifslangen en hun gif is ontzettend krachtig. Ook werkt het snel. Het bevat gifstoffen die zowel het zenuwstelsel als de bloedcirculatie aantasten. Ook mensen moeten voor deze kleurige juweeltjes uitkijken. Als je door de jungle wandelt, is het beter om niet zomaar takken vast te grijpen. Daar krullen wimpergroefkop-adders omheen, zo’n anderhalve meter van de grond. Het zijn echte boomslangen. Hun buikschubben zijn ruw en beschermen hen tegen scherpe takken, bomen met een ruwe bast en andere uitsteeksels, net alsof ze eelt op hun buik hebben. Ook geven de schubben extra houvast. Ze hebben bovendien een grijpstaart, waarmee ze zich om takken klemmen. Zo liggen ze urenlang te wachten op prooien. Doodstil…

 

Hittesensor

Wimpergroefkopadders onthouden de plekken waar ze eerder een succesvolle ‘kill’ hebben gemaakt. Daar keren ze graag naar terug. Net als andere groefkopadders hebben ze fantastische gadgets om prooien te vinden. Op hun bovenlip zitten warmtegevoelige sensoren, de pitorganen; je ziet deze als grote gaatjes naast hun neusgaten zitten. Hiermee vangen de slangen infrarode straling op. De knaagdieren en vogels waar ze op jagen verliezen constant - net als u en ik - infrarode straling. Dit komt doordat ze warm- bloedig zijn. Warmbloedige dieren kunnen infrarood licht zelf niet zien, maar wel voelen als warmte. Toch zijn er koudbloedige dieren die dit licht wél kunnen zien. Ze doen er hun voordeel mee, zoals wimpergroefkopadders! Ze gebruiken hun pitorganen om het infrarode licht om te zetten in een zoekbeeld. Zo vinden ze hun prooien met grote precisie, zelfs in het donker!

 

 foto: © Gettyimages