TrosKompas

ZATERDAG 14 MEI | NPO 1 | 20.30+21.00
Songfestival

Eurovisie Songfestival 2022

Aan de finale van het Eurovisie Songfestival doen sowieso Italië (tevens gastland), Frankrijk, Duitsland, Spanje en Groot-Brittannië mee, de zogenaamde Grote Vijf.

Deze vijf landen steunen het liedjesfestijn financieel, al staat Italië dit jaar sowieso in de finale omdat de groep Måneskin in 2021 voor Italië won. Dit jaar sturen de Italianen het duo Mahmood & Blanco, dat een mooi duet ten gehore brengt; deze heren zouden zomaar hoog kunnen eindigen. De Spanjaarden proberen indruk te maken met zangeres Chanel, die het dance-nummer ‘SloMo’ zingt. Geen heel sterk lied, al is het refrein wel aardig. Ook uit Frankrijk kunnen we dit jaar dance verwachten: de groep Alvan & Ahez brengt een nummer met fantasy-invloeden dat vooral blijft hangen vanwege de hypnotiserende beat.

Met voorafje

Namens Duitsland staat Malik Harris op het podium, een frisse knul die een leuk popliedje zingt, en de Britten proberen het deze keer met Sam Ryder. Deze zanger, die de hoge noten goed kan raken, brengt met ‘Space man’ een solide mix van pop en singer-songwriter. Diverse BN’ers geven voordat het spektakel begint ook alvast hun visie op de deel­nemende artiesten in ‘Eurovisie Songfestival 2022: voor­beschouwing’. Op de Songfestival- website eurovision.tv vindt u alle finalisten en hun scores.