TrosKompas

Freek Vonk

Gouden meerkat

Het Afrikaanse continent wemelt van de bij zondere primaten. In Rwanda wandel ik door een mysterieus bamboebos aan de voet van een vulkaan. Daar ontdek ik prachtige gouden meerkatten.

De gouden meerkat is een van de zeldzaamste apen ter wereld. Hij komt op slechts twee plekken voor, beide in Rwanda. Ik hoor ze overal boven me over de takken springen en blaadjes plukken. Deze familie is niet bang voor me; de dieren zijn ietsje aan mensen gewend omdat ze in Volcanoes National Park worden bestudeerd. Zo kan ik ze op mijn gemak observeren. De kern van een groep gouden meerkatten bestaat uit volwassen vrouwtjes die familie van elkaar zijn, met hun jonge kinderen. De sociale status van de vrouwtjes wordt van moeder op dochter doorgegeven. De dames roepen vaak naar elkaar, om hun band te versterken en om elkaar alert te houden op de omgeving. Zodra mannetjes volwassen worden, vertrekken ze uit hun geboortegroep. Ze gaan dan aan de rand van een andere groep vrouwtjes wonen - waar ze af en toe op bezoek gaan om te paren - of beginnen hun eigen groep. Vrouwtjes paren trouwens om het jaar. Ze zorgen voor hun kind tot ze weer zwanger raken. De baby-aapjes komen al compleet met vacht en open oogjes ter wereld, net miniaturen van hun ouders.

GRASETERS

Gouden meerkatten eten wel honderd verschillende soorten planten. Ze zijn vooral verzot op bamboe, en dat is er natuurlijk genoeg in dit metershoge bamboebos. De apen kiezen de jongste blaadjes en scheuten uit, omdat die mals en voedzaam zijn. Doordat ze net als wij duimen hebben, kunnen ze die heel precies van de toppen van de takken plukken. Ze proppen hun bek vol met het groen en bewaren het voor later in hun wangzakken, die bijna net zo groot zijn als hun maag. Lekker!

 

Beeld © Getty Images