TrosKompas

NOSTALGIE GT Rovers

The godfather

Regisseur Francis Ford Coppola schreef met ‘The Godfather’ in 1972 filmgeschiedenis. De filmklassieker, naar het boek van Mario Puzo, staat te boek als een van de beste films aller tijden.

De film vertelt het verhaal over Don Vito Corleone (Marlon Brando), het hoofd van een machtige New Yorkse maffiafamilie. Hij verbiedt een concurrerende maffiafamilie om drugs in New York te verkopen. Dit heeft een maffiaoorlog tot gevolg, waarbij Don Vito wordt neergeschoten. Zijn oudste zoon Santono ‘Sonny’ (James Caan) zint op wraak en komt op een Bonnie en Clyde-achtige wijze aan zijn einde. De jongste zoon Michael (Al Pacino) moet aanvankelijk niets van vaders maffiapraktijken weten, maar zoekt nu ook vergelding. Hij vermoordt de aanslagplegers en wordt, tot ver- driet van zijn vrouw Kay (Diane Keaton), uiteindelijk de nieuwe ‘Don Corleone’.

 

Echt paardenhoofd

Filmproductiemaatschappij Paramount Pictures had voorafgaande aan de productie van de low­budgetfilm eigenlijk geen vertrouwen in Coppola. Toch wist de regisseur de film en de opvolgers: ‘The godfather: Part 2’ (1974) en ‘The godfather: Part 3’ (1990) zeer succesvol te maken. Een van Coppola’s memorabele scènes is die waarin Jack Woltz (John Marley) enorm schrikt van een afgehakt paardenhoofd naast zich in bed. Coppola gebruikte hiervoor stiekem een echt paardenhoofd, waardoor de schreeuw van Marley echt was. Acteur Marlon Brando liet voor zijn rol een speciaal mondstuk maken, waardoor de maffia- baas zijn karakteristieke kaaklijn kreeg. Brando stond op de set bekend om het gebruik van zogeheten ‘cue cards’. Tijdens het filmen werden zelfs op medespelers vellen papier geplakt met daarop zijn teksten. Volgens Brando kon hij daardoor veel vrijer spelen. In 2020 kwam in Amerika ‘The godfather coda: The death of Michael Corleone’ uit. Het gaat hier om een remake van ‘The godfather: Part 3’. Op verzoek van regisseur Coppola werd de film gerestaureerd en opnieuw gemonteerd. Daarnaast werden er nieuwe shots en muziek toegevoegd aan de legendarische film. In ons land te zien op diverse streamingdiensten.