TrosKompas

Freek Vonk

Roodpootgent

De Galapagoseilanden herbergen een grote rijkdom aan vogelsoorten. Op het eiland Genovesa zie ik een paar roodpootgenten, die uitrusten van een lange voedseltocht.

Van de paar soorten genten die op de eilanden voorkomen, vliegen roodpootgenten, ook wel roodvoetgenten genoemd, het verst de oceaan op om voedsel te zoeken. Tweehonderd kilometer is daarbij geen uitzondering. Tijdens het vliegen scannen ze de activiteit van grote roofvissen en dolfijnen. Jagen die ergens op kleinere vissen die samenscholen tot een grote bal? Dan zijn roodpoot-genten daar als de kippen bij. Ze hoeven niet eens altijd in het water te duiken voor prooien, want ze zijn ook bedreven in het vangen van vliegende vissen. Om aan de paniek onder water te ontsnappen, schieten die vissen het water uit, zo de snavel van een roodpootgent in. Van de regen in de drup…

Neusgaten dicht en binoculair zicht

Naast behendige vliegers zijn roodpootgenten ook spectaculaire duikers. Ze slaan hun lange vleugels om zich heen om snelheid te maken. Ze zullen nooit last hebben van water in hun neus als ze in het water plonzen, want ze kunnen hun neusgaten, die hoog op de snavel zitten, afsluiten. Dat is trouwens hun tweede paar neusgaten. Het eerste paar, lager op de snavel, zit zelfs helemaal dicht. En heel belangrijk: roodpootgenten hebben binoculair zicht. Het beeld dat hun ogen doorgeven aan de hersenen overlapt deels, zodat ze de afstand tot hun prooien precies kunnen inschatten. Zelfs als die onder water zwemmen. Roodpoot- genten jagen niet alleen overdag, maar ook ’s nachts. Wanneer het donker is zwemmen scholen pijlinktvis naar de bovenste lagen van de oceaan. Met hun grote, scherpe ogen vangen de roodpootgenten het licht op dat de pijlinktvissen uitstralen, bioluminescentie heet dat. En pijlinktvissen zijn net als vliegende vissen een favoriet kostje! Roodpootgenten blijven enkele dagen weg als ze uit jagen gaan. Onderweg maken ze handig gebruik van schepen; om even uit te rusten en als uitkijkpunt voor een volgend maaltje. Het zijn verdraaid slimme vogels!

 

Beeld © Getty Images