TrosKompas

Freek Vonk

Orchideebij

Ik ben ditmaal in Costa Rica en wandel in het schemerige regenwoud. Dan valt mijn oog op een van de meest flamboyante insecten van Midden-Amerika. Het is een orchideebij.

 

Dit is een van de mooiste insecten die ik ooit heb gezien! Orchideebijen zijn niet zo behaard als veel andere bijensoorten. Hun metaalglanzende pantser schittert je tegemoet. Het zijn onwijs sterke vliegers, die lange afstanden a eggen in hun zoektocht naar nectar. Ze drinken deze zoetstof binnen in een bloem met hun lange tong en transporteren daarna ongemerkt wat stuifmeel naar een volgende bloem. De afgelegde vliegafstand kan per dag meer dan vijftig kilometer zijn, want in het tropisch regenwoud staan exemplaren van dezelfde planten- of bomensoort soms ver uit elkaar. Zo helpen orchideebijen planten verspreiden. Meer dan zeshonderd soorten orchideeën zijn zelfs compleet afhankelijk van deze bijzondere bijen. En dan zijn er nog veel meer planten en bomen die ze niet zouden kunnen missen.

VLIEGENDE PARFUMFLES

Orchideebijmannetjes hebben nog een reden om op bloemen af te vliegen. Als ze een vrouwtje willen scoren, moeten ze eerst lekker ruiken. Zomaar op een dame afvliegen staat gelijk aan een blauwtje lopen. Daarom maken de darren hun eigen parfum van verschillende soorten orchideeën, andere bloemen en soms ook boomsap en schimmels. Ze hebben een soort boodschappentassen op hun achterpoten, waarin ze de geursto en verzamelen. Zo ontstaat een mix van onder andere vanille, kaneel en een snuf rottend vlees. Hoe ouder een dar, hoe meer geuren hij heeft verzameld, hoe complexer zijn unieke parfum is. Onweerstaanbaar! Als de darren hun elixer hebben geperfectioneerd, wordt het tijd om te daten. Maar waar vlieg je heen, als solitaire bij in een tropisch regenwoud? Gelukkig hebben orchideebijen speciale hangplekken. De vrouwtjes zijn er al, de mannen vliegen op ze af. Gewapend met hun versie van Hugo Boss en een kek dansje komt het wel goed!