TrosKompas

Freek Vonk

Giraffenkalfje

Ik ben in Namibië en rijd over de weidse savanne, het perfacte terrein om het hoogste landdier ter wereld al van ver te zien. Niet te missen! Daar! Een giraf!

Giraffen zijn niet allemaal hoog. Naast dit vrouwtje staat een kalfje, dat maar nét boven de benen van zijn moeder uitsteekt. Het kalf kijkt me nieuwsgierig aan en lijkt helemaal niet bang. Dat nieuwsgierige trekje levert ook wel gevaarlijke  situaties op, want gira en- kalfjes lopen gewoon af op alles wat nieuw voor ze is. Ook als het om een leeuw gaat: wil je spelen? De moeders moeten dus constant op hun koters letten! Gelukkig zien zij gevaren al van verre aankomen én hebben ze inke poten om mee te schoppen als dat nodig is. Het leven van een giraf begint meteen met een stevige smak: baby’s vallen twee meter vanuit hun moeder op de vlakte. Ze maken al direct hun eerste salto, zodat ze niet op hun achterhoofd vallen, waarna ze zo snel mogelijk moeten opstaan. Hun eerste pogingen zijn, op vier van die lange stelten, ontzettend wiebelig. Maar als alles goed gaat, staat een kalf binnen een halfuur overeind en binnen tien uur rent het kleintje met de moeder mee. Ongelofeijk! Maar ja, het moet ook wel, want er liggen altijd roofdieren op de loer.

 

EERSTE VERJAARDAG

Gira enkalfjes groeien onwijs snel en verdubbelen in één jaar in grootte. Hoe groter ze zijn, hoe minder ze nog van roofdieren te vrezen hebben, natuurlijk. Toch bereikt slechts een kwart tot de helft van alle kleintjes de eerste verjaardag; ze vallen ten prooi aan leeuwen, hyena’s, luipaarden en krokodillen. Kunnen ze die eerste verjaardag wél vieren, dan is dat ook ongeveer het moment om afscheid te nemen van hun moeder, want zij krijgt binnenkort een nieuwe baby. Als gira en alle gevaren van de savanne weten te trotseren, kunnen ze wel 25 jaar oud worden. Veel geluk, kleine!

 

Beeld © GettyImages