TrosKompas

NOSTALGIE GT Rovers

De familie Knots

Wie opgroeide in de jaren tachtig zal vast hebben gekeken naar het jeugdprogramma ‘De familie Knots’. De 21 afleveringen werden uitgezonden door de NCRV en bedacht door Hetty Heyting.

De verschillende personages van de excentrieke familie werden gespeeld door Marnix Kappers, Jan Simon Minkema en Hetty Heyting. Het verhaal speelde zich af in Huize H. Knots. Beneden runde achternichtje Hansje een ruil- en stripboekenwinkel. Zij was verliefd op onderwijzer Arend Vogel die vanwege zijn ‘overspannenheid’ werkloos was en een zolderkamer huurde. In de keuken zaten opa Herman en oma Johanna Knots. Opa nam de telefoon altijd op met: “Hallo? Wie spreekt mij”, en mopperde aan één stuk door, waardoor oma hem ‘ouwe zemelaar’ noemde. Oma, berucht om haar niesbuien, liet geregeld het servies vallen, waarop opa altijd riep: “Hè, mens, wat ben je toch onhandig!”

 

Roze verf

In de woonkamer, tevens schilderatelier, werkte kunstenares Tante Til. Zij schilderde in haar knalroze jurk met ruches en roze hartjesbril schilderijen voor ‘een slordige duizend piekjes’. Met haar roze verf bracht ze haar slachtoffers met “Een kloddertje roze hierrr en een kloddertje roze daarrr” naar een roze wereld vol bizarre dromen. Onkel X was Tils man. Ooit glazenwasser bij een politiebureau, maar door een val van een ladder werkloos geworden. Geïnspireerd door wat hij door de politieramen had gezien was hij detective en geheim agent geworden. Met zijn lange regenjas en vergrootglas besprong hij iedereen met: “Hans up! Wat is je code, makker?” Een regelmatige bezoeker was belastingambtenaar neef Herbert. Hij begroette iedereen met: “Ajoo altesaam!” en was dol op de ‘speledingetjes’ in winkel. De scènes werden door de voice-over aan elkaar gepraat. Hoewel er in 1984 een einde aan het kinderprogramma kwam, kent ook de jeugd van tegenwoordig Tante Til. Haar personage was namelijk te zien in zeven sinterklaasfilms.

 

Beeld: © ANP