TrosKompas

Laatste seizoen

Zondag met Lubach

Arjen Lubach is terug meteen allerlaatste reeks van het VPRO-programma ‘Zondag met Lubach’. Hoog tijd om de presentator, zijn hit-show én de hoogtepunten te analyseren.

De fans hebben geluk dat dit dertiende seizoen er überhaupt kwam, want dat stond eigenlijk niet op de planning. Lubach zou rond deze tijd met een theatershow door het land trekken. Maar ja, corona… Daardoor kwam er op stel en sprong nog één laatste reeks van acht afleveringen, allemaal met als thema de Tweede Kamerverkiezingen. De presentator is geen fan van het huidige politieke klimaat. “Ik vind het nogal explosief. Voor je het weet ben je fascist, of je demoniseert. Dat komt natuurlijk mede door een groep fanatieke online-opiniemakers en hun virale complotdenken.”

Vernuftige clips
‘Zondag met Lubach’ begon in 2014. De eerste aflevering van de satirische talkshow, waarin Arjen de actualiteit van de afgelopen week onder de loep legt met behulp van vernuftige clips, was op 9 november van dat jaar te zien. Het is een intens programma om te maken, Arjen moet na elk seizoen altijd twee weken afkicken van de adrenaline. Het duurde even voordat het publiek ‘ZML’ op waarde wist te schatten. Naar de eerste aflevering keken 319.000 kijkers, en een dieptepunt was de derde episode, waar maar 207.000 mensen op afstemden. Maar door mond-tot-mondreclame en een paar succesvolle ludieke acties (zie hieronder) liep het aantal kijkers gestaag op.

Het afgelopen seizoen, dat van september tot november 2020 liep, keken er continu ruim een miljoen mensen naar ‘ZML’. Drie afleveringen van die reeks zaten zelfs boven de twee miljoen. Dominee ‘Zondag met Lubach’ werd in 2017 beloond met de Gouden Televizier-Ring. Ondanks het succes vindt Arjen het welletjes. “Ik merkte dat mensen hoopten dat ik een bepaalde rol vervulde: de dominee die elke zondag een halfuur kwam vertellen wat we goed en fout zouden moeten vinden. Dat wilde ik niet meer. En ik wilde ook stoppen op een hoogtepunt. Dat is het cliché; je weet nooit wanneer het hoogtepunt is en als je het weet is het te laat. Nu is het nog niet te laat.”

Ludieke acties van Lubach

FARAO DER NEDERLANDEN
In maart 2015 riep Lubach zichzelf uit tot farao der Nederlanden. Hij lanceerde een burgerinitiatief en vroeg de kijkers om steun. Binnen de kortste keren had hij de benodigde 40.000 handtekeningen verzameld. De adviescommissie die over de burgerinitiatieven gaat oordeelde negatief. “In Egypte regeerden de farao’s als godheid en het voorstel is derhalve in strijd met de in ons land diepgewortelde normen en waarden.”

AMERICA FIRST, THE NETHERLANDS SECOND In februari 2017 stelde Arjen Nederland voor aan Donald Trump, die toen net als president van Amerika beëdigd was. In een hilarisch promotiefilmpje (‘You got the Trump Tower… We got Lee Towers’) liet hij zien hoe ‘mooi’ Nederland is. Het filmpje is meer dan 28 miljoen keer bekeken en kreeg navolging in diverse andere landen.

https://tinyurl.com/j3vc3b8

https://tinyurl.com/yxms3urm

WESTEROS In september 2017 waren ‘Game of thrones’-fans door het dolle toen er een trailer verscheen van een spin-offserie: ‘Westeros’. Ruim 3,7 miljoen mensen bekeken het filmpje en wereldwijd werd gespeculeerd wanneer ‘Westeros’ zou uitkomen… Tot bleek dat ‘Zondag met Lubach’ erachter zat, als aankondiging van een nieuw seizoen van ‘ZML’.

https://tinyurl.com/y7ay75b6

TWEEDE PAASDAG In 2018, met hulp van Famke Louise en flink wat stemeffecten van de autotune, rapt Arjen over wat er allemaal kan op tweede paasdag (“Dan doe ik wat niet op eerste paas mag”). Ze gaan, net als de rest van het land, naar de woonboulevard. “Ik heb stress met money, maar moet een bank en kast. Ik ben niet zo flex als Ronnie, maar heb wel een klantenpas.” 1,7 miljoen views.

https://tinyurl.com/y3t53qke

CANON In de Canon van Nederland ontbreekt nog iets, bewijst de rap ‘Canon’ die Arjen samen met rapper Fresku in 2019 opnam. Hierin bespreken ze o.a. de slavenhandel in de gouden eeuw. Ruim een miljoen keer gestreamd op Spotify en 1,9 miljoen keer bekeken op YouTube.

https://tinyurl.com/u7eh9nq