TrosKompas

Freek Vonk

Blauwe haai

Ik ben bij de Westkaap in Zuid-Afrika, vlak bij Kaapstad. Zo’n anderhalf uur uit de kust ben ik in de oceaan gedoken - midden tussen de blauwe haaien!

Blauwe haaien kunnen bijna vier meter lang worden, al blijven de meeste rond de twee meter steken. Het zijn elegante vissen: prachtig diepblauw gekleurd op de rug, lichter blauw op de flanken en een scherpe overgang naar een spierwitte buik. Die blauwe kleur is natuurlijk een erg slimme schutkleur in de oceaan. Het zicht is voor ons momenteel niet heel ver en de nieuwsgierige haaien proberen ons vanuit de rug te naderen. Ze hebben veel interesse in de zilverkleurige doppen van onze duikflessen en ze proberen met hun bek vol smaakpapillen ook onze armen en schouders te testen. Het is niet per se agressief gedrag, al kunnen blauwe haaien ook lelijk bijten als je pech hebt. Goed blijven opletten, dus! Wij moeten bijna ogen in ons achterhoofd hebben om de snelle dieren in de gaten te houden. Ze zitten inmiddels overal om ons heen.

 

Wereldburgers

Blauwe haaien zijn echte wereldburgers. Ze leven in diepe wateren in de tropen en gematigde gebieden
en hebben wereldwijd mogelijk de grootste verspreiding van alle haaien. Gebruikmakend van hun opvallend grote borstvinnen cruisen ze vooral op de grote oceaanstromingen mee, naar gebieden met de op dat moment gunstigste watertemperaturen en paailocaties en het meeste voedsel. Bij Zuid-Afrika is hier zat te eten voor ze. Blauwe haaien zijn actief, snel en wendbaar. Ze eten dan ook snelle prooien, zoals (pijl)inktvis, makreel en kabeljauw. Omdat blauwe haaien vaak net onder het wateroppervlak zwemmen, pakken ze ook weleens een rustende zeevogel. Wat dat betreft zijn ze niet kieskeurig. Wat een mooie haaien!