TrosKompas

NOSTALGIE GT Rovers

Tom Poes

Tom Poes, geschreven en getekend door Marten Toonder (1912-2005), is een zeer geliefd Nederlands stripfiguur. Lees terug over deze jonge vriend van Olivier B. Bommel!

Dagblad De Telegraaf moest in de oorlog de Amerikaanse stripreeks Mickey Mouse beëindigen en vroeg in 1941 Marten Toonder een vervangende strip te maken. Toonders echtgenote, auteur en illustrator Phiny Dick, verzon toen het hoofdpersonage Tom Poes. Aanvankelijk was het een kinderstrip voor jeugd vanaf tien jaar.

Door de humor, de bijzondere verhaspeling van spreekwoorden en gezegdes en het fantastische taalgebruik van Toonder (met woorden als: ‘minkukel’, ‘kommer en kwel’ en ‘zielknijper’) werd de strip later zeer geliefd bij volwassenen. In het derde avontuur verscheen de tweede hoofdpersoon: de naïeve en enigszins domme beer Olivier B. Bommel. Die werkte zich vaak in de nesten, waar zijn ‘jonge vriend’, de slimme kater Tom Poes, hem weer uit moest halen.

Personages

Heer Bommel woonde met zijn trouwe bediende Joost in zijn ‘voorvaderlijk slot’ kasteel Bommelstein. Joost bereidde daar vaak een eenvoudige doch voedzame maaltijd. Toonder bedacht nog meer gedenkwaardige personages. Commissaris Bulle Bas slingerde Bommel op de bon met: ‘Je bent er gloeiend bij, Bommel. Wat is je naam?’ Levensgenieter Wammes Waggel probeerde erwtensoep en warme worstjes in de woestijn te verkopen. Even bijzonder waren de chaotische wetenschapper professor Prlwytzkofski, de correcte ambtenaar Dorknoper, de schilder Terpen Tijn, Bommels adellijke buurman markies De Canteclaer en de enigszins onbehouwen kapitein Wal Rus.

Met het jawoord van Bommel en zijn schattige buurvrouw Anne Marie Doddel, door Bommel liefdevol Doddeltje genoemd, kwam er in 1986 een einde aan de 177 avonturen van heer Bommel en Tom Poes. De toen 73-jarige Toonder wilde het wat rustiger aan gaan doen. Hij overleed op 93-jarige leeftijd in
zijn slaap.