TrosKompas

Freek Vonk

Zwarte zwaardwalvis

Ik ben in Zuid-Afrika op zee. Verderop springt een donkere dolfijn met stompe snuit hoog de lucht in. Kijk, daar is er nog een. Het is een groep zwarte zwaardwalvissen!

De zwaardwalvissen komen richting onze boot en maken prachtige sprongen. Vrij vertaald worden zwarte zwaardwalvissen in het Engels ‘onechte orka’s’ genoemd, maar van orka’s hebben ze qua uiterlijk weinig weg. Het zijn beide dolfijnen met gewiekste jachttechnieken. Het favoriete voedsel van deze slanke dolfijnen is grote, snelle vis, zoals tonijn of zeilvis. Daarnaast vangen zwaardwalvissen pijlinktvis en schijnen ze soms ook zeehonden, zeeleeuwen en kleinere dolfijnen te eten.

Vaker dan dat gedragen ze zich vreedzaam naar andere dolfijnen toe. Groepen zwarte zwaardwalvissen kunnen het prima vinden met groepen tuimelaars en van populaties in Nieuw-Zeeland weten we dat ze langdurig met elkaar optrekken!

 

Vriendelijk groepsdier

Door hun voorliefde voor tonijn en andere door mensen beviste soorten belanden zwarte zwaardwalvissen nogal eens als bijvangst in grote visnetten of raken ze verstrikt in lange vislijnen. Omdat het zoogdieren zijn, moeten dolfijnen geregeld naar het oppervlak om adem te halen; in een net verdrinken ze. Zwarte zwaard-walvissen brengen zichzelf ook weleens op andere manieren in gevaar. Een paar jaar geleden stierven bijna honderd zwarte zwaardwalvissen langs de kust van de Everglades in Florida. Ze waren in veel te ondiep water geraakt en konden niet meer terug.

In 1946 strandde er een recordaantal van ruim achthonderd dieren op een strand in Argentinië. Dat er bij strandingen vaak meer zwarte zwaardwalvissen stranden heeft waarschijnlijk te maken met hun jachttechniek - die overigens wel weer wat weg heeft van die van orka’s. Ze jagen gezamenlijk hun prooien tot in ondiep water op en dat kan gevaarlijk voor henzelf worden. Bovendien zijn ze zo sociaal dat familieleden een individu in moeilijkheden niet willen achterlaten. Wat een sterke band. De vrolijkheid van deze groep, die op de boeggolf van onze boot surft, werkt aanstekelijk. Dit is nu al een topdag!

Beeld:  © Getty Images