TrosKompas

NOSTALGIE GT Rovers

De televisie

De eerste tv-uitzending in Nederland vond plaats op 2 oktober 1951. Op ongeveer vijfhonderd televisietoestellen werd gekeken naar omroepster Jeanne Roos die de kijkers welkom heette, waarna de programmering van de Nederlandse Televisie Stichting (NTS) van start ging.

De enkeling die toen in het bezit was van een zwart-wittoestel kon twaalf uur per week, alleen ’s avonds, kijken naar een oude film, een toneelstuk, amusement of een quiz. Vanaf 1960 werd er elke avond alleen tussen 20.00 en 22.00 uur uitgezonden. Een jaar later was het aantal televisietoestellen gestegen naar zo’n één miljoen exemplaren en kon men ruim twintig uur televisie per week kijken.

Hoewel er in 1964 een tweede net bijkwam, keek vrijwel iedereen naar dezelfde programma’s, die de volgende dag uitgebreid op het werk werden besproken. Diegenen die aan de Belgische of Duitse grensstreek woonden hadden geluk en konden ook Vlaamse of Duitse zenders ontvangen. Dat wilde men elders in het land natuurlijk ook, zodat er lelijke ‘antennewouden’ op de daken van de huizen ontstonden. Na een harde storm werd er heel wat gefoeterd omdat men weer het dak op moest om de antenne opnieuw te ‘richten’.

Gemeengoed

Vrijwel ieder huisgezin had vanaf 1970 wel een zwart-wittelevisie. Een enkeling was al vanaf 1967 in het trotse bezit van een kleuren-tv. De gemiddelde Nederlander zat toen zo’n anderhalf uur per dag voor de buis. Vanaf eind jaren zeventig werd geleidelijk aan overal kabeltelevisie ingevoerd. Behalve naar de twee Nederlandse, enkele Belgische en Duitse zenders kon men voortaan ook naar lokale omroepen en BBC 1 en 2 kijken.

In 1988 werd de eerste uitzending op Nederland 3 uitgezonden. Een jaar later keek men, via een slimme constructie vanuit Luxemburg, naar het eerste commerciële Nederlandse televisieprogramma met reclame van RTL Véronique. Tegenwoordig kan men 24 uur per dag kiezen uit talloze televisieprogramma’s uit zowel binnen- als buitenland.